3 entry daha
  • ks. foreign exchange market; uluslararasi döviz piyasasi.. türkiye'de hemen hicbir bireysel yatirimcinin bilmemesi ya da yatirim yap(a)mamasi nedeniyle, türkce ismiyle anilmaz.

    full elektronik bir ortamda, cok büyük miktarlarda lot i$lemi gercekle$tirilen, her bir paritenin onbinde biri (pip) kadar miktarlarin saniye saniye elden ele dola$tigi hizli ve dogru tahmini cok para kazandiran ali$veri$ mekani..

    diyelim ki eurusd (euro per dolar) paritesi $u an 1.2013 olsun. sistem üyelerinin cogu zaman verecegi marj/makas/komisyon 5 piptir. yani 1.2013'ten kur satabilir veya 1.2018'den alabilirler. fakat parite her saniye degi$tigi icin sistem bu teklifi sadece birkac saniyeligine verir. onay gelmezse yeni teklif istenebilir...

    sabah 8:00'de i$leminizi yaptiniz, temel/teknik/taktik analizini de oturttunuz, pozisyonunuzu alip kahveniz elinizde müzik dinlemeye ba$ladiniz. henüz hedon'un sonuna gelmeden kullandiginiz trader veya news programi (bloomberg, metaquotes, reuters etc..) size uyari verdi. kur dellendi bak buraya! dedi. hemen alt+tab eylediniz.

    bir nedenle olmu$ kur 1.2093. görünürde, haberden habere döviz kurunu ögrenene ufak bi rakam. ayda bir bakana oldukca anlamsiz bir rakam. ama pozisyonu kapatirken sizin icin bu 75 piplik getiridir. örnek olarak yatiriminiz veya yönettiginiz fon 100 bin dolarsa, kahveniz bitmeden 750 dolar cebinizde. ayni i$lemi gün icinde tekrar tekrar yaparsaniz.....

    bu piyasa borsa ve türev arac piyasalarindan $u acidan farklidir: cok az sayida ve cok yaygin kurlar kullanildigi icin, ufak devletler mahalleden adam toplayip gelse bile fiyati pek degi$tiremezler. manipulasyon yoktur, spekulasyon olayin özüdür. ancak bir cin, abd, japonya'nin müdahalesi veya ba$ka nedenle etkisi olmasi gerekir ki bu da yilda birkac kez ya olur ya olmaz.

    spot bir piyasadir. vadeli döviz piyasasinin baya iri bir kuzenidir. en cok kullanilan 5 birim usd, eur, gbp, chf ve jpy'dir. bunlar arasindaki pariteler icin göze alinan marj/makas cogu zaman 5, maksimum 10 piptir.
1048 entry daha
hesabın var mı? giriş yap