1 entry daha
  • 1920 dogumlu psikiyatr. psikiyatri okumasina karsin ileride izledigi tutum buna karsi bir tutum olmustur. kendisi aslinda psikanalisttir. insan haklariyla fazlaca ilgilenir ve bu yuzden devlet ve akil hastalari arasindaki iliskiyi sorgulamistir. sizofreni ve diger akil bozukluklarinin insanlarin uydurdugu seyler oldugunu savunur. "akil hastaligi" denilen sey tasvip edilmeyen davranislara verilen isim ise devletin onlari hastaneye tikmaya hakkinin olmadigini dusunur. bunun yaninda da zorunlu tedavi edilmelerinin ayrica etik olmadigini one surmustur.

    "sucu 'ispatlanana' kadar herkes masumdur" diye deklare ediliyorsa, suclularin da sacede bir doktor oyle onerdigi icin yetersiz gorulemeyecegini, bunun icin farkli hukuk sistemlerinin belirlenmesi gerektigini savunmustur. hukuksal duzleme deginmisken, bir kisinin intihar etmesinin gayet dogal bir insan hakki oldugunu, kimseyi baglamamasi gerektigini soylemistir.

    eh, boyle de ozgurlukcuyken, insanin belirli bir suc unsuruna ozne olmamasinin disinda herhangi bir seyden dolayi, "sozde iyiligi" icin ozgurlugunun kisitlanamayacagini; nasil ki bir kanser hastasi tedaviyi reddediyorsa psikiyatri tedavisinin de onun gibi reddedilebilecek bir kivama getirmek icin yapmistir ne yaptiysa. "the myth of mental illness" ise bu konudaki en unlu kitabidir. anti-psikiyatr akiminin onculerinden biridir, bir cok kisiye ilham kaynagi olmustur, zamaninda.
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap