2 entry daha
  • kim ki psikoloji alanına giriş yapmak ister, bu alanın temel dinamiklerini anlamak ister; en önemlisi hayata psikolojinin bakış açısıyla bakmak ister: yapacağı ilk iş ingilizce öğrenip bu herifin evrimsel psikoloji ders kitabını okumaktır.
    edit: ekşi şeylere girdikten sonra-beklemediğim bir biçimde- bu entryi düzenlemeye karar verdim. öncelikle şunu söylemeliyim ki psikoloji gibi henüz çok yeni bir alanın gelişmesi için kimi kuramlara ihtiyaç vardır. bu kuramlar, bizleri hipotezler üretmeye var olan ifadeleri yanlışlamaya götürebiliyor olmalıdır. evrimsel teori, tam olarak bunu yapmaktadır. yayınlarda bu konuya çokca atıf yapılır, çeşitli deney setuplarıyla ifadeler yanlışlanmaya çalışılır. evrimsel psikolojinin en önemli faydası, hayata psikolojinin gözüyle bakarken bu evrimsel mekanizmayı hep zihnimizin bir kenarında tutmamızı sağlamasıdır.
    gelelim david buss meselesine, değerli bir insan fakat evrimsel paradigma ile kafayı biraz fazla bozmuş. hocalarımdan bir tanesi bu adamın konuştuğu bir konferansa katılmış ve söylediğine göre soru cevap kısmı için çok az bir süre ayırmış. soru sorabilen şanslı azınlığın sorularına da doyurucu cevaplar verememiş. (bkz: v. s. ramachandran) ise (bkz: phantoms in the brain) kitabının bir bölümünde evrimsel psikolojinin ne kadar istismar edilebilir bir alan olduğunu göstermek için tamamen kafasındam -yanlış hatırlamıyorsam cinsiyet farklılığı üzerine- evrimsel psikoloji temasını işlediği bir yazı kolpalamış ve yazıyı pazar eki kıvamındaki bir gazetede/dergide/blogda yayınlamış. yayınladıktan sonra bütün arkadaşları, bunun mükemmel bir yayın olduğundan söz edip bir bilim dergisinde yayımlaması yönünde büyük destekler vermiş. olay bundan ibaret, yani her gördüğümüz şeye hemen inanmaktan ziyade o kuramın üzerinden hipotezler üretip, bu hipotezlere bunlara güzel değişkenler atayıp kontrol grubumuzu iyi seçerek deneysel ortamda test edebiliriz. evrimsel psikolojiyi bilimsel yapan şey de tam olarak bu zaten.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap