1750 entry daha
  • eninde sonunda türkiye'nin de tam gaz üretimine geçeceği ve geçmesi de gerekli et türü.

    nüfus artışı, kaynakların kısıtlı oluşu ve ülkemizde hayvancılıkla uğraşan insan bulmakta yaşanan sıkıntı ortada. kırmızı et üretemediğimiz için fahiş fiyatlara tüketiyoruz. o da yetmiyor ta brezilyalardan şarbonlu hayvan alıp tüketiyoruz.

    konuyu birçok açıdan ele almak gerekirse,

    öncelikle domuz çok kolay üretilebilir bir hayvan. inek gibi doğum hızı çok az, koyun gibi nazlı bir hayvan değil. bir batında çok sayıda doğuruyor, yılda birkaç kez doğum yapıyor ve yavrusu çok kısa sürede 90 kg'ye çıkıyor. domuz gibi lafının hakkını veren zor hastalanan bir hayvan.

    diğer taraftan dünyadaki en güçlü ve rafine domuzların kuzey anadolu domuzu olduğu söyleniyor. örneğin internette gördüğünüz abd'li avcılar tarafından çekilen, avlanmış o devasa domuzların hemen hepsi karadeniz bölgesinde vurulmuş oluyor. bu açıdan tr'de tür avantajı da var.

    şimdi gelelim asıl mesele olan dini tutuma. yani üretirsek pazar bulabilir miyiz meselesine?

    öncelikle tartışmasız şekilde islam dinine göre domuz haramdır. kuran-ı kerim'de açıkça beyan edilmiştir. ancak şu da söylenmeli ki tr'de hiç de azımsanmayacak bir insan açıkça müslüman olmadığını beyan etmektedir. özellikle gençlikte deizm, agnostizm, ateizm patlaması yaşanmaktadır. bu gençler batı tarzı yaşamı tüm ögeleriyle yaşamak istediğinden, domuz eti tüketimi de kısa sürede bu kesim içerisinde artacaktır. ayrıca mahalle baskısı yüzünden elhamdülillah müslümanım deyip, içinde büyük tepki biriken sayılamayacak kadar insan var.

    diğer taraftan bir de müslümanım ama ucuz olsun da ne olursa yerim diyen de ciddi bir kitle var. ben bu kesimin de hard discount markete, sözgelimi kilosu 10 tl ye kıyma kondu mu gayet tüketeceklerini düşünüyorum.

    diğer taraftan şunu da söyleyeceğiz, islam dininde en az domuz eti kadar allah adına kesilmeyen hayvan eti de haramdır. hakeza ehli kitabin kestiği et helal iken ateistin kestiği et kesin şekilde haramdır. bu durumda brezilya'dan, sırbistan'dan, rusya'dan gelen karkas ne derece helaldir, bunları hangi şahıslar allah adına kesmektedir, yargıyı size bırakıyorum. yani aslında şu an ithal eti tüketen bir müslüman, "şüpheli şeylerden sakınınız" hükmünü açıkça ihlal etmektedir. bunu da bir tarafa koyalım.

    diğer yandan konu dönüp dolaşıp sağlık konusuna gelecekse, bu eti tüketen ülkelerdeki gıda güvenliği ve genel sağlık durumuna bakarsak söylendiği gibi risklerin olmadığını görüyoruz. et fiyatını düşürmek için kendimizin üretmediği, ucuz olsun da nasıl olursa olsun diye saldırdığımız ithal etlerin ne hastalıklar getirdiği de malum.

    işin ekonomik boyutu da ortada, cari açık için yeterince kalem yokmuş gibi bir de kırmızı et de açık veriyoruz.

    neticede devlet bu et türünün üretimindeki her türlü engeli kaldırmalıdır. yalnızca karışım etli ürünleri en sert şekilde engellemelidir. ayrıca bu et türü okuma yazma bilmeyenin dahi algılayabileceği şekilde etiketlenmeli ve kendine özel reyonda satılmalıdır. bu şartlar sağlandıktan sonra, kimse bir diğerinin ne yiyip içtiğini belirleme hakkına sahip olmamalıdır.
1259 entry daha
hesabın var mı? giriş yap