• yabandomuzu sanılanın aksine yağlı ve yumuşak değil, yağsız sert ve sinirli bir ete sahiptir. etin rengi siyahtır. ağzınızda çok çiğnemeniz gerekir.
  • hıristiyanlar için de haram olduğu incil yasanın tekrarı 14:8 de acikca belirtilmistir.

    `domuz çatal tırnaklıdır, ama geviş getirmez. sizin için kirli sayılır. bu hayvanların etini yemeyecek, leşine dokunmayacaksınız(yasanın tekrarı 14:8)`

    incili okuma oraninin cok yuksek oldugu ve domuz eti yemeyen tek hıristiyanlik mezhebi icin (bkz: seventh day adventist church)

    detayli cevap icin buradan
  • (bkz: insanı ağzından giren değil çıkan kirletir)

    isa bu sözüyle tüm yiyecekleri temiz kılar. yasanın tekrarı 14:8'de bahsedilen domuz yasağı bu sözden sonra kalkmıştır. her şey yenilebilir; domuz dahil.

    domuz etinin yasak olduğunu iddia eden, isa'nın sözlerini yok sayan ve hıristiyanlıkta sapkın mezhep olarak kabul edilen grup için...

    --- spoiler ---
    (bkz: #6586000)
    daha çok sapkın hristiyan inançları arasında anılan bir topluluktur. protestan olduklarına dair yanlış anlaşılma, konuyla uzaktan ilgili kimselerin, her katolik ya da ortodoks olmayanı protestan sanmalarından kaynaklanmaktadır. (bkz: yedinci gun adventist kilisesi)
    --- spoiler ---

    hülasa, konu hakkında bilip bilmeden sallamamak lazım.
  • ateist olmama rağmen yiyemediğim ettir. neden bilmiyorum.
  • çok yağlıdır ama güzeldir.
  • dini hususlardan dolayı tüketmediğimiz et türüdür. bununla ilgili olarak başımdan geçen bir iki olaydan bahsedeyim.

    2017 yılında ukrayna'da alışveriş yaptıktan sonra arkadaşım, kokuyu aldın mı nasıl da kötü kokuyor demişti. ne kokusu dediğimde domuz eti nasıl da kokuyordu et reyonunda dedi. oysa koku felan almamıştım.

    2018 yılında güney kore'de sık sık rastladığım fakat hep tavuk tercih ettiğim et türüdür. çok yaygın bir şekilde tüketilmektedir. sonrasında kazakistan havalimanında sipariş ettiğim hamburgerin tavuk olmasını istemiştim. ilk gelen hamburger tavuktu fakat doymamıştım. bir daha yemek istedim ve bir adet daha sipariş verdim. gelen hamburgerin tadı farklıydı, çok yağlı gibi rahatsız edici bir tadı vardı. ben tavuk istemiştim ama bu sanırım tavuk değil, tadı bir öncekinden farklı dememe rağmen kabul ettirememiş ve yemeyi bırakmıştım.

    sonuç itibariyle bizler sık tükettiğimiz bir üründe sorun yaşamıyoruz. ülkemizde dana eti koyun etine göre fazla tüketildiği için pek koyun eti tüketemiyoruz. çünkü kokuyor, aynı sorun yabancıların dana eti tükettiği zaman da gerçekleşiyormuş. bazı algılarımız kapanıyor bazıları ise açılıyor görünüyor.

    eğer yanlışlıkla yerseniz ve şüpheniz olursa yememenizi tavsiye ederim.
  • hayırsız bir kuzen sayesinde yıllar önce kandırılarak yediğim et, tadını soslarla kaplı olduğu için beğenmiştim. türkiyede yaşamadığım için ve burada domuz eti haram olmadığı bir devlet olduğu için salam, sucuklarda içerir. bazı tatlılarda falan da domuz yağı içerir, ben de yerim o şekilde olunca.
  • domuz eti lezzetsizdir diyenler hiç brutwurst sosis yememiş anlaşılan
    ya da yunanistan da domuz gyros ve ya bbq pork ribs. valla yazarken bile ağzımın suyu aktı.
    ama dinen yasaklanmış onun için yemiyorum diyenlere de saygım var.
  • domuz olduğunu sonradan öğrendiğim bir eti yedikten sonra farkına vardım ki, bacon falan olmadıktan sonra danadan ayırt edemediğim bir et türü bu.
  • eninde sonunda türkiye'nin de tam gaz üretimine geçeceği ve geçmesi de gerekli et türü.

    nüfus artışı, kaynakların kısıtlı oluşu ve ülkemizde hayvancılıkla uğraşan insan bulmakta yaşanan sıkıntı ortada. kırmızı et üretemediğimiz için fahiş fiyatlara tüketiyoruz. o da yetmiyor ta brezilyalardan şarbonlu hayvan alıp tüketiyoruz.

    konuyu birçok açıdan ele almak gerekirse,

    öncelikle domuz çok kolay üretilebilir bir hayvan. inek gibi doğum hızı çok az, koyun gibi nazlı bir hayvan değil. bir batında çok sayıda doğuruyor, yılda birkaç kez doğum yapıyor ve yavrusu çok kısa sürede 90 kg'ye çıkıyor. domuz gibi lafının hakkını veren zor hastalanan bir hayvan.

    diğer taraftan dünyadaki en güçlü ve rafine domuzların kuzey anadolu domuzu olduğu söyleniyor. örneğin internette gördüğünüz abd'li avcılar tarafından çekilen, avlanmış o devasa domuzların hemen hepsi karadeniz bölgesinde vurulmuş oluyor. bu açıdan tr'de tür avantajı da var.

    şimdi gelelim asıl mesele olan dini tutuma. yani üretirsek pazar bulabilir miyiz meselesine?

    öncelikle tartışmasız şekilde islam dinine göre domuz haramdır. kuran-ı kerim'de açıkça beyan edilmiştir. ancak şu da söylenmeli ki tr'de hiç de azımsanmayacak bir insan açıkça müslüman olmadığını beyan etmektedir. özellikle gençlikte deizm, agnostizm, ateizm patlaması yaşanmaktadır. bu gençler batı tarzı yaşamı tüm ögeleriyle yaşamak istediğinden, domuz eti tüketimi de kısa sürede bu kesim içerisinde artacaktır. ayrıca mahalle baskısı yüzünden elhamdülillah müslümanım deyip, içinde büyük tepki biriken sayılamayacak kadar insan var.

    diğer taraftan bir de müslümanım ama ucuz olsun da ne olursa yerim diyen de ciddi bir kitle var. ben bu kesimin de hard discount markete, sözgelimi kilosu 10 tl ye kıyma kondu mu gayet tüketeceklerini düşünüyorum.

    diğer taraftan şunu da söyleyeceğiz, islam dininde en az domuz eti kadar allah adına kesilmeyen hayvan eti de haramdır. hakeza ehli kitabin kestiği et helal iken ateistin kestiği et kesin şekilde haramdır. bu durumda brezilya'dan, sırbistan'dan, rusya'dan gelen karkas ne derece helaldir, bunları hangi şahıslar allah adına kesmektedir, yargıyı size bırakıyorum. yani aslında şu an ithal eti tüketen bir müslüman, "şüpheli şeylerden sakınınız" hükmünü açıkça ihlal etmektedir. bunu da bir tarafa koyalım.

    diğer yandan konu dönüp dolaşıp sağlık konusuna gelecekse, bu eti tüketen ülkelerdeki gıda güvenliği ve genel sağlık durumuna bakarsak söylendiği gibi risklerin olmadığını görüyoruz. et fiyatını düşürmek için kendimizin üretmediği, ucuz olsun da nasıl olursa olsun diye saldırdığımız ithal etlerin ne hastalıklar getirdiği de malum.

    işin ekonomik boyutu da ortada, cari açık için yeterince kalem yokmuş gibi bir de kırmızı et de açık veriyoruz.

    neticede devlet bu et türünün üretimindeki her türlü engeli kaldırmalıdır. yalnızca karışım etli ürünleri en sert şekilde engellemelidir. ayrıca bu et türü okuma yazma bilmeyenin dahi algılayabileceği şekilde etiketlenmeli ve kendine özel reyonda satılmalıdır. bu şartlar sağlandıktan sonra, kimse bir diğerinin ne yiyip içtiğini belirleme hakkına sahip olmamalıdır.
hesabın var mı? giriş yap