2 entry daha
  • muzıka-yı humayun 1826 yılında yeniçeri ocağı ile mehterhane-i hakani'nin kapatılması üzerine kurulmuştur. aynı zamanda askeri saray bandosu ve bu topluluğa müzisyen yetiştiren bir okul olan bu kuruluşun bir süre vaybelim ahmet ağa ile trampetçi ahmet usta tarafından yönetilmesi düşünülmüş, fakat bundan vazgeçilerek topluluğun başına manguel adında fransız bir müzisyen getirilmiştir. beklenen gelişme olmayınca, dönemin bando müziğinde en ileri avrupa ülkesi olan italya'dan giuseppe donizetti istanbul'a çağrılmış ve muzıka-yı humayun'un yöneticiliğine atanmıştır. donizetti, ilk iş olarak öğrencilerine batı notasını öğretmiş, italya'dan en gelişmiş bando çalgılarını ve bunların çalınışını öğretmek için de öğretmenler getirtmiştir.

    muzıka-yı humayun'un 19 nisan 1829'da rami kışlası'ndaki bayram töreninde verdiği ilk konser çok beğenilmiş, topluluk aynı yılın sonuna doğru rossini'nin operalarından bazı parçaları kusursuz çalabilecek düzeye ulaşmıştır.

    1856 yılında donizetti'nin ölümünden sonra topluluğun başına, bir süredir istanbul'da bulunan bir opera topluluğunun orkestra şefi olan callisto guatelli atanmıştır.

    sonraki yıllarda necip paşa, ispanyol asıllı d'arenda paşa, miralay saffet bey (atabinen), zati bey (arca), zeki bey (üngör), tarafından yönetilen muzıka-yı humayun, 1917 yılında ilk kez bazı doğu ve orta avrupa kentlerinde konserler vermiş, 1924 yılında ankara'ya taşınmış ve riyaseti cumhur musiki heyeti adını almıştır.

    devamı için... (bkz: cumhurbaşkanlığı senfoni orkestrası)
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap