4 entry daha
  • solunum havasındaki oksijen azlığıdır.yükseklik unsuru da hipoksi yaratan unsurlardan biridir. her ne kadar tibet,himalaya,alp dağları gibi yerlerde insanlar yaşamlarını sürdürsede insan bünyesi 3000m ye kadar önemli bir sorun olmadan yaşamaya elverişlidir.
    gerekli koruyucu teçhizatı ve oksijen donanımı olmayan baloncu, paraşütçü ve uçucularda hipoksi ciddi bir sorundur. havacılıkta hipoksinin tehlikeli olabileceği en önemli 3 durum; yüksek irtifa uçuşları, yüksek akselerasyonlu manevralar ve alçak basınç odası uçuşlarıdır
    3000m civarlarında oluşan bir durum olsa da kişisel farklılıklardan dolayı,bu irtifaya ne kadar sürede çıkılıp ne kadar kalındığı,çeşitli manevralar yapılıp oksijen kullanılmadığı durumlarda daha düşük irtifalarda bile oluşabilir.
    oksijen eksikliğinden en çok retina,miyokard,merkezi sinir sistemi etkilenir.o yüzden belirti olarak görme bozukluğu,baş ağrısı,baş dönmesi,kas hareketleri zaafı,mantıksız sabit düşünce,uyuklama…hipoksi belirtileri çok sinsi olabilmektedir,kendine aşırı güvenme,şarkı söyleme,bağırma,küfretme amerikan uçak gemisine inen japon pilot sendromu gibi acayip davranışlardan bilinç kaybına ve ölüme kadar götürebilir.
    modern havacılıkta hipoksi durumu yer koşullarında uçuculara sağlıyacak cihazlar geliştirilmiştir.anti-g elbiseleri kullanılmaktadır.ticari uçuşlarda kabin içi 5-7 bin feet irtifada tutulmakta ve 10bin feettten itibaren oksijen konsantrasyonu arttırılmakta ve 30binli irtifalarda basınçlı %100 oksijen verilmektedir.
    havacılık ne kadar gelişse de hipoksi kazalara sebebiyet vermektedir.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap