8 entry daha
  • dinle ilgili olan her şey sömürülmeye ve çarpıtılmaya müsaittir.
    çünkü din,akıl ve bilgi kaynaklı bi histir bence.
    aklını çalıştırmayı ve bilgiyi ilk kaynağından almayı reddedenler ise sömürülmeye mahkum kesimdir.
    maalesef önemli günlerde okutulması sosyal önem taşıyan güzel bir edebi eser olan mevlid de insanların kafasında bambaşka yerlerdedir.
    ölenlerin ardından okutulmasının mantığının,ölü yakınının yalnız ve çaresiz hissetmemesi için olduğunu düşünerek günümüzdeki uygulamalara göz atalım.
    mevlid okutulacak haberi telefonla herkese yayılır.haberi alan kişiler "öööf ya ne mevlidi yine mi ıyy" diye düşünür fakat "gitmezsek ayıp olur" felsefesiyle zoraki giderler.
    böyle isteksiz birsürü insanla cenaze evi dolar taşar.acı çekmekte olan bi kısım yaslı insan da bu kuru kalabalığa ikram edilecek şeylerle meşgul olur.zira çoğunluk tıkınmak ve güzel mevlid örtülerini göstermek için gelmişlerdir oraya.
    kimsenin ölü yakınına selam verdikten sonra onlara bi hayrı dokunmaz.kimse mevlidi dinlemez,dinlemeye çalışsa da anlamaz.
    çünkü hocalar o sırada kimin sesi daha yanık yarışı yapmaktadırlar.ne söyledikleri kimsenin umrunda değildir.mikrofonların sesi köklenir,hoca morarana kadar bağırır,karagöz hacivat soundtrack'inden bi eser söylermişçesine bi üslup benimsemişlerdir zaten.
    kimse dinlemezken,birden hoca "amin" der.birden kıpırdanmalar hasıl olur,fatiha okuma süreci ve yarışı devreye girer.bi de farkettiğim bişi,mevlid sadece kadınlar içinse,el sıkışma töreni gibi bişi oluyo arada.erkekler de varsa bu olmuyo.hımm.
    sonra herşey biter ve hocanın türkçe duaları başlar.
    hoca ne derse desin,saçmalasa bile herkes "aaamiiin" diye bağırır.
    en son duyduğum duanın bi kısmı "yarabbi bizi şu mübarek 3 aylardan faydalanabilen uyanık kullarından eyleee".
    nedir şimdi bu?hadi bu kadar çıkarcı ve sinsisin bunu duaya niye katıyosun.nası bi biçemdir bu duada?
    bu da bitince tıkınma faslı başlar.herkes "nihayet" diyerek yemeğini yer.3dk içinde herşeyi midesine indirmiş bi hoca sen henüz ilk lokmalarını alırken "aaamiin" der ve yine bi duaya başlar.
    herkes birbirini ve kendini kandırır.bi de inandıkları ve ibadet ettikleri yaratıcılarını kandırmaya çalışanlar da vardır...
    en sonunda mevlid şekerleri dağıtılır ve herkes kaçarcasına mekanı terkeder.
    kimi şişkin bi cüzdanla,kimi atılmış bi havayla,kimi boğulmuş bi benlikle.
    hiçbi zaman düzelmeyeceği bilinen bi düzenin içinde mecburiyetten bazı şeyleri yapmaya devam etmek üzere.yoksa ayıp olur.diy mi.
52 entry daha
hesabın var mı? giriş yap