8 entry daha
  • lorentz dönüşümleri incelenmeden önce michelson-morley deneyinin sonuçlarına bakmak gerekmektedir. o dönemde eter deneyleri ya da eter teorileri olarak ortaya konulan düşüncelerin temelinde galilei referans sistemi içerisinde; yani bir galilei sisteminden diğerine geçiş esnasında değişkenlerin dönüşümler yardımıyla bulunmasına rağmen aynı mekanik kurallar elektromagnetizma için işlememektedir.

    bunun üzerine evrensel esir kavramı ortaya atılmıştır. evrensel esir, içinde ışık dalgalarının oluştuğu farzedilen bir mutlak ortamdır ve evreni kaplamaktadır. michelson-morley deneyinden sonra, lorentz vefitzgerald esir rüzgarının maddeyi esir rüzgarı doğrultusunda sıkıştırdığını ileri sürmüşlerdir. bunun akabinde dx1=dx . lorentz faktörü denklemi ortaya konulmuştur.

    dx1= basitçe bir sonraki konum
    dx= mevcut konum
    (bkz: lorentz faktörü)

    bunun takip eden süreçte lorentz bu çıkarımlarını dönüşümleri evirmiştir. dönüşümler kabaca `t1=(t-(x/c).(v/c))/ lorentz faktörü` şeklindedir. burada;

    t1= yerel zaman
    t= mutlak zaman
    x= mesafe
    v= cismin hızı
    c= ışık hızı (neredeyse 3x10^8)
    lorentz faktörü= `[(1- v^2/c^2)]^1/2`

    bu dönüşüme baktığınızda normal hızlarda hareketli bir cisim için- araba, tren vesair- lorentz faktörü v^2/c^2 ifadesi sebebiyle 1'e yaklaşmaktadır. dönüşümün payında bulunan v/c ifadesi de 0'a yaklaşmaktadır. bu minvalde pay kısmının yaklaşık t ve payda kısmının da yaklaşık 1 olduğunu elde ederiz; bu sebeple mutlak zaman ve yerel zaman arasında fark yoktur ya da çok çok çok küçük farklar elde ederiz.

    özetleyecek olursak; bu dönüşüm bahsettiğim normal hızlardaki hareketimizde veya gözlenen nesnenin hareketinde zaman bükülmesinin çok mümkün olmadığını göstermektedir. bu da özel görelilik(sınırlı bağıllık) için gayet makul ve muktedir bir sebeptir.

    düşük ihtimal olan ışık hızındaki seyahatimiz için v/c oranı 1'e yaklaşır; v^2/c^2 oranı ise 1'e yaklaştığı için lorentz faktörü 0'a yaklaşır. bu da zamanın ışık hızına yaklaşmamız durumunda büküldüğünü bizatihi gösterir.

    tüm bunlardan hareketle sınırlı bağıllık einstein tarafından ortaya konulmuştur.

    biraz daha temel edinmek veya ileri okuma niyetindeyseniz;

    (bkz: zeeman efekti)
    (bkz: hamilton mekaniği)
    (bkz: henri poincare)
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap