3 entry daha
  • naziler tarafından vatan haini ilan edilen gazeteci, savaş karşıtı. aldığı nobel barış ödülü sonrasında;

    "goebbels'in, 27 kasım 1936 tarihinde hitler'le yaptıkları değerlendirmeye dair notu: "ossietzky vakası hâlâ gündemde. führer bir milli ödül koymayı ve nobel'i tamamen reddetmeyi planlıyor. çünkü bu yapılan bilinçli, küstahça bir provokasyon. (...) ossietzky vakasında da karar: ossietzky alabilir, gelecekte bütün almanlara nobel ödülü almak yasak olacak. führer, sanat ve bilim alanında her yıl bunu hak eden almanlara verilmesi için 100 biner bin mark'tan toplam 300 bin mark'lık bir ödül tesis edecek."

    nitekim, 30 ocak 1937'de hitler "sanat ve bilim milli ödülü" başlıklı bir tamim yayımlar. goebbels'in 31 ocak 1937 tarihli notunda şöyle denir: "sanat ve bilim dalında her yıl 300 bin mark tutarında milli ödül. tatbikata dair direktifleri alıyorum. nobel ödülü almanlara yasaklanıyor. peşinden millete güçlü bir beyanat. hepimiz derinden heyecanlanıyoruz. kimse gözyaşlarından utanmıyor."

    böylece, almanlara nobel yasağı getirilmiştir. "alternatif" millî ödüllerin ilki, nasyonal sosyalist parti'nin 1937 kongresinde, dünyaca ünlü cerrah sauerbach, mimar troost ve nazilerin ırkçı ideologlarından alfred rosenberg'e verilir. ossietzky, verem tedavisi esnasında da sona ermeyen polis gözetimi ve kötü muamele altında, 4 mayıs 1938'de ölür.

    carl von ossietzky'nin adına konmuş insan hakları madalyası, 1963'ten beri saygın bir uluslararası ödüldür. 1983'te hamburg devlet kütüphanesi'nin adı carl von ossietzky kütüphanesi olarak değiştirildi. 1991'de oldenburg üniversitesi'ne, carl von ossietzky üniversitesi adı verildi. berlin'de mütevazı ama etkileyici bir anıt mezarı bulunuyor. bugün almanya'da hemen her şehirde, carl von ossietzky'nin adını taşıyan bir ilkokul veya lise görülebilir."

    https://www.wikiwand.com/tr/carl_von_ossietzky
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap