9 entry daha
  • kanunun tanimladigi suc unsurlarinin bilinerek ve istenerek gerceklestirilmesi durumu (tck madde 21 i). nesnel ve öznel olmak üzere iki ögeden olusur. nesnel ögede suc unsurlarinin gerceklestiginin bilincinde olmak gerekir iken, bulunmasinin kastin kosulu olup olmadigi tartismali olan öznel ögede ise, gerceklestigi bilinen suc unsurlarinin olusmasinin istenmesi lazim gelir. bu nesnellik öznellik curcunasinin karisimina bagli olarak üc ayri kast bicimine varilir:

    1. birinci dereceden kast:
    fail, aynen kastin yasal taniminda oldugu gibi suc unsurlarini bilerek ve isteyerek gerceklestirmektedir. örnek: joe, karisini baska bir herifle yakaladigi icin onu bilerek ve isteyerek vurur. (bkz: hey joe)

    2. ikinci dereceden kast:
    fail, suc unsurlarini bilerek gerceklestirmekte, fakat bunlarin gerceklesmis olmasindan dolayi vicdan azabi da duymaktadir. örnek: failin suna boylu karisi, daha besmeleyle yüzü acilip fail ile dizdize oturamadan, nasil olmussa artik, kacirilip issiza cökertilmistir. fail, cökertenleri (birinci dereceden kast) ve de cökertileni (ikici dereceden kast) kursun yagmuruna tutar. (bkz: namus belasi)

    3. ücüncü dereceden kast: (bkz: olasi kast) ve de (bkz: mapushanelere günes dogmuyor). ha, bir de basak saclim var grup bunalim'dan konumuzla ilgisi yok gerci, ama olsun güzel sarki, ona da bkz. hatta dnlyz. bir konu ancak bu kadar dagitilir be birader...
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap