9 entry daha
  • dünya atmosferinden doğal olarak daha kalın atmosfere sahip olan venüs gezegeninde etkilerinin çok daha fazla gerçekleştiği saçılım.
    dünya'da, gün batımı ve gün doğumunda güneş ışınları atmosferde daha fazla yol aldığı için, sürekli saçılıp duran ufak dalga boyuna sahip mavi ışığın etkisi azalırken, yoluna istikrarlı bir şekilde devam eden büyük dalga boyuna sahip olan kırmızı ışık ufukta turuncu-kırmızı bir görünüme neden olur.
    aynı mantıkla venüs'ün kalın atmosferinden geçen güneş ışığının tüm renkleri atmosferde çok daha fazla dağıtılır. öyle ki her yanını kaplayan bulutlar olmasa bile üstten bakılarak venüs'ün toprağını görünür ışıkta gözlemek mümkün olmayacaktır. aynı şekilde erimeyi hesaba katmazsak venüs'ün yüzeyinden de güneş ışığını görmek mümkün olmaz.
    neyse, dalga boyu aşırı küçük olan mor, mavi ışıklarının görünümü imkansıza yakın olurken, atmosferde daha az dağılıma uğrayan uzun dalga boylu ışık (turuncu-kırmızı arası) yüzeyde turuncu bir görünüme neden olur.
    saçılımın etkisine aksi bir örnek olarak, ay'ın olmayan atmosferi sebebiyle, yüzeyinden bakıldığında göğün siyah gözükmesini verebiliriz.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap