5 entry daha
  • işin doğrusu oğlu gibi kendisi de olağanüstü bir doğumla dünyaya gelmiştir. annesi hayli geçkin bir yaştadır. çocuksuzdur. birgün yavrularını besleyen bir kuş görür ve tanrı’ya yalvarır, tanrım der bana bir çocuk verirsen onu tapınağa adayacağım. hayli geçkin yaşına rağmen tanrı ona bir çocuğu olacağı müjdesini verir. yahudi geleneğin de ilk erkek çocuğun tapınağa adanması normaldir. doğumla beraber bir sorun ortaya çıkar. çocuk dişidir. yani meryem. tapınağa kabul edilir meryem. o sıra tapınağın en önemli kişisi müslümanlıkta zekeriya peygamber olarak bilinen kişidir. bu da başka bir mucizenin kahramanı olup, meryem’in akrabasıdır. islamiyette yahya peygamber olarak bilinen, hıristiyanlığın çok önemli bir figürü john the baptistin yani (bkz: vaftizci yahya)’nın babasıdır, yahya peygamberin doğumu da isa kadar olmazsa bile mucizelerle doludur. bu dönem neredeyse birkaç binyıllık ibrani tarihinin otuz yıla sıkıştırılmış yoğun mucizeler dönemidir. bu tarihi (bkz: helenizm'in yahudiliğe etkisi)ni fırsat bulduğum da yazmak kaydıyla, meryem’in tanrı’nın anası olmasını luka nın incil’de nasıl anlattığını görelim.
    luk 1:26-27 elizabet'in hamileliğinin altıncı ayında tanrı, melek cebrail'i celile'de bulunan nasıra adlı kente, davut'un soyundan yusuf adındaki adamla nişanlı kıza gönderdi. kızın adı meryem'di.
    luk 1:28 onun yanına giren melek, "selam, ey tanrı'nın lütfuna erişen kız! rab seninledir" dedi.
    luk 1:29 söylenenlere çok şaşıran meryem, bu selamın ne anlama gelebileceğini düşünmeye başladı.
    luk 1:30 ama melek ona, "korkma meryem" dedi, "sen tanrı'nın lütfuna eriştin.
    luk 1:31 bak, gebe kalıp bir oğul doğuracak, adını isa koyacaksın.
    luk 1:32 o büyük olacak, kendisine 'yüceler yücesi'nin oğlu' denecek. rab tanrı o'na, atası davut'un tahtını verecek.
    luk 1:33 o da sonsuza dek yakup'un soyu üzerinde egemenlik sürecek, egemenliğinin sonu gelmeyecektir."
    luk 1:34 meryem meleğe, "bu nasıl olur? ben erkeğe varmadım ki" dedi.
    luk 1:35 melek ona şöyle yanıt verdi: "kutsal ruh senin üzerine gelecek, yüceler yücesi'nin gücü sana gölge salacak. bunun için doğacak olana kutsal, tanrı oğlu denecek.
    luk 1:36 bak, senin akrabalarından elizabet de yaşlılığında bir oğula gebe kaldı. kısır bilinen bu kadın şimdi altıncı ayındadır.
    luk 1:37 tanrı'nın yapamayacağı hiçbir şey yoktur."
    luk 1:38 "ben rab'bin kuluyum" dedi meryem, "bana dediğin gibi olsun." bundan sonar melek onun yanından ayrıldı.
    meryem’in tanrı anası olarak kabulü hıristiyan sanatının en önemli olaylarından biri olarak görülmüş ve resmedilmiştir. dini anlamda konu o kadar önemlidir ki, katolik ve ortodoks mezheplerinin oluşmasını tetiklemiştir. meryem o kadar önemli bir figürdür ki, insanoğlunun (bkz: ilk günah)’ın sorumlusu olarak nitelendirilen havvanın, kaderini temizlemiş kişi olarak anılır. bu yüzden meryem ikinci havvadır. üstelik tanrı kendi oğlunu kurban ederek bütün insanlığı ilk günahtan arındırmıştır.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap