4 entry daha
  • katalaz ve süperoksit dismutaz içermez bunlar. zaten bu bakterilerin tca döngüsü de yoktur. o nedenle bir glukoz'dan 2 atp elde ederler.

    floralı bölgelerden anaerob kültür yapılmaz. fırça yöntemi ile alınmış solunum örneği hariç hiç bir solunum örneğinden, balgamdan , nazofarenksten anaerob kültür yapılmaz.

    normalde enfeksiyon yapmazlar. ya travma sonucu yada diyabet gibi vaskülitik hastalıklarda dokuya giden oksijen azalınca enfeksiyon yaparlar.

    endojendirler ve polimikrobiyaldirler. en çok enfeksiyon yapan anaerob bacteroides fragilis'tir. 2.sırada da peptostreptokoklar vardır.

    akan, kokan yaralardaki bu bakteriler gram'la boyanırlar ama kültürde üretilemezler.

    d grubu streptokok yada kan kültüründe anaerob üremişse bu bir tümör marker'ıdır. yani büyük ihtimalle kolon kanseri olmuşsunuz demektir.

    bacteroides fragilis tün bağırsak bakterileri gibi gram- basildir. propionibacterium acnes gram+ basildir. clostridium'lar ise toprakta yaşayan anaerobik sporlu gram + basildirler, actinomycetes'ler de filamenter gram+ basillerdir.

    peptostreptokok'lar ise diş çekimleri sonrası beyin abseleri yaparlar. eğer diş çektirdikten 1 hafta sonra olsaydı etken stafilokokus aureus olurdu. ama eğer diş çekiminden 1 ay sonra beyin absesi olsaydı etken bu sefer peptostreptokok olurdu.

    actinomyces israelii ise topraktan bulaşan bir filamenter gram+ basildir. topraktan bulaşır ve kötü ağız bakımı olanlarda diş apsesi yaparlar. bu apsede dışarıya fistülize olabilir. içinde sülfür granülleri bulunur. ve aerobik kültürde üremez. ayrıca filamenter gram + basil görürsek etken actinomyces'dir.

    pelvik aktinomikoz da olabilir, özellikle ria kullanan kadınlarda görülür.

    actinomyces israelii tedavisinde penisilin'ler kullanılır.

    propionibacterium acnes ise deri florasında bulunan gram+ basildir. ve kateter, şant gibi yabancı maddelere yapışarak enfeksiyon yaparlar. aynı bu da tıpkı staf. epidermidis gibi biyofilm yaparak yapışırlar bu yabancı maddelere.

    bifidobacterium yararlı bir anaerobdur. yoğurtta da bulunur.

    bacteroides fragilis göbekten aşağı en sık anaerobik etkendir. ve ağız florasında bulunmazlar.

    fusobacterium ise en sık ağız ve akciğer apsesi etkenidir.

    not: beyin apselerinin en sık anaerobik etkeni peptostreptokok'tur.

    tedavi: anaeroblarda tedavide aminoglikozid'ler verilmez asla. ve mümkünse kinolonlar verilmez.

    edit: bilgi ekleme.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap