3 entry daha
  • çekoslovakyadaki komünist rejimin 'günahlarını' anlatan ve 1948-1951 yılları arasında dışişleri bakan yardımcılığı yapmış artur london'un kitabını referans alan costa gavras filmi.

    film 'parti'nin ve merkez komitenin kendi bütünlük iddialarını desteklemek ve kapitalizme karşı ideolojik mücadeleyi sürdürmek için kişisel tarihleri nasıl inşa ettiklerini gösterir bize. bu inşa öyle bir inşadır ki gerçekliğini sorgulayacak en ufak detaylar bile ya görmezden gelinir ya da gerçekliğe uygun bir şekilde yeniden yazılır. fakat tamamen kafadan da uydurulmaz bu gerçeklik; manipüle edilebilecek ölçekte itiraflar koparılarak yapılır; elbette manipülasyonun ve işkencenin sınırı yoktur.

    aslında tüm devletlerin yaptığını yapar bu gerçekliği kurarken. katı ve kesin dikotomiler kurar, bir kişi ya haindir ya da kahraman; ya işbirlikçidir ya da vatansever; ya kapitalisttir ya da komünist. 3. yol yoktur. dahası bir yolun da ibadet edilecek tek tanrısı vardır o da o yıllarda stalin veya stalinizmdir. hatta filmin bir yerinde artur london arkadaşlarıyla (1965 yılında) sohbet ederken halen komünist olduğundan bahseder; nasıla açıklaması ise çok çarpıcıdır: artık tanrı öldü.

    ve bir de başkaları adına konuşan, karar veren; başkalarının çıkarlarından farklılaştığı halde onların çıkarlarını da kendi bütünlükleri içinde -çelişkisiz bir biçimde- temsil ettiğini muhalifler de dahil herkesin kafasına vura vura sokmaya çalışanlara:
    'uyan lenin, bunlar çıldırdı!'
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap