5 entry daha
  • mitoz'da kullanılan bazı ilaçlar mikrotübülleri oluşturan tubilinleri inhibe ederek etki ederler.

    işte buradaki alfa tubilinle beta tubilinlerin birleşmesi de önlenebilir. bunları lego'ya benzetebiliriz. tıpkı lego gibi birleşerek mikrotübülleri oluştururlar. işte kolşisin bu birleşmeyi önler. borular oluşamaz ve kromozomlar taşınamaz hücre içinde. yani bütün mikrotübül zehirleri metafazda durdurur bölünmeyi.

    podofilin de hpv tedavisinde kullanılan bir mikrotübül inhibitörüdür. bu da piyasada podofilin+ 5-fluororasil içeren podofilm olarak piyasada krem olarak bullunur. yalnız bu krem bile gebelerde teratojendir. yani kullanılmamalıdır.

    helmint(insan solucanı) ilacı olan mebendazol da bir mikrotübül inhibitörüdür. bu ilaç da ascaris lumricoides ve kıl kurdu olarak da bilinen enterobius vermicularis'de de kullanılır bu ilaç. ayrıca türkiyede %3-4 gibi sık görülen kist hidatik'te de verebiliriz. bunun da çiğneme tableti şeklinde vermazol adlı preperatı vardır.

    bir mantar ilacı olan griseofulvin de mikrotübül inhibitörüdür. ve sadece dermatofitlere etkilidirler.

    lenfoma ilacı olan vinkristin de mikrotübülü inhibe ederek etki eder. preperat ismi ise oncovin'dir.

    bir de mikrotübüller'in dağılmasını önleyerek de mitoz'u önleyebiliriz. bunun için de taxol kullanılır. bu da meme kanseri ve yumurtalık kanseri tedavisinde kullanılır.

    edit: imla.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap