9 entry daha
  • anayasayi osmanlica'ya cevirdi, arapca ezan okunmasi yasagini kaldirdi, din derslerini ilkokullarda zorunlu kildi. 27 kasim 1954'te dini temel alan siyasetinin kaniti olan "siz anayasayi degi$tirip hilafeti bile getirebilirsiniz" sozunu sarfetti. ve menderes hukumeti, en buyuk aydinlanma hareketlerinden biri olan koy enstitulerini i$levsiz birakti.

    adnan menderes, turkiye cumhuriyeti'nin ba$ina gelen en buyuk belalardan biridir. 10 yillik demokrat parti iktidari, ulkemizi korkunc bir kaosa suruklemi$, halk uretime degil tuketime yoneltilmi$, di$a bagimlilik gun gectikce korkunc boyutlara ula$mi$ ve bu donemde tam bagimsizlik ilkesinin pacavraya donmesi hedeflenmi$tir. menderes yonetimi; ataturkculuge, kemalist devrime kar$i bilincli ve gerici bir harekettir.

    ilk demokrat parti kabusu, 27 mayis'ta, turk silahli kuvvetlerinin buyuk halk destegiyle gercekle$tirdigi kansiz darbeyle, bagimsizlik ve anayasa devrimiyle sona ermi$tir. ancak bilindigi gibi turkiye cumhuriyeti'nde tek vatan haini menderes olmami$tir.
1790 entry daha
hesabın var mı? giriş yap