4 entry daha
  • wilhelm reich'in kitabıdır. (bkz: wilhelm reich) tıp eğitimi almış ve freud'un baş yardımcılığını yapmıştır. cinsellik üzerine önemli yapıtları vardır.
    dinle küçük adam, bu yazarın okuduğum ilk kitabıdır. kitabın ilk sayfalarındayken elime kalemi aldım ve birçok sayfada altını çizeceğim önemli tespitler oldu.

    yazar aslında kitap boyunca, bizim çomar dediğimiz zihniyeti eleştiriyor. kitap boyunca eleştirdiği ve öğütler verdiği küçük adamın aslında bir efendinin köleliğini yapan, (bkz: hitler) gibi yöneticilerin altında 'yaşa' sloganıyla varolan küçük insanlar olduğunu söyleyebiliriz. yöneticileri ise küçük büyük adamlar olarak tanımlıyor yazar. küçük adamımızın bir diğer özellikler arasında ise kadınını cinsel obje olarak görmesi, çocuklarını yeterince sevmemesi, gençlerin sevgiden doğan bedensel mutluluğu yaşamalarına karşı çıkması, ahlak bekçiliği yapması, yığın yığın para biriktirmesi, yahudiliğin ne olduğunu bilmeden (bkz: yahudi) leri aşağılaması, bir düşünceyi geliştirmek yerine ona sunulanla yetinmesi, kendi dinin dışındaki dinlere hoşgörüsüz olması yer alıyor. yazar küçük adamın durumu için oldukça ümitsiz, ömrünü onu değiştirmek için uğraştığını ama artık pes ettiğini söylüyor. bu zamana kadar yaptıklarının ise toprağa ekilmiş birer tohum olduğunu ve tohumların elbet yeşereceğini söylüyor.

    kitap hakkındaki kişisel görüşüme gelirsek; kitabın ilk yarısında yazarın küçük adama yaptığı eleştirileri okurken aynı zamanda kendimi elekten geçiriyor gibi hissettim, kendimi ve şuanki toplumumuzu sorguladım. ikinci yarısında ise yazar daha çok kendi çalışmaları boyunca ona engel olmaya çalışan, ve yaftalayan insanları örnek vermiş ve eleştirmiş. yine de okumaya değer bir kitap.
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap