3 entry daha
  • kabaca bir tanımla, cilt üzerindeki iyileşmeyen yaralara cilt kanseri deniyor. cilt, vücudun yüzeyini kaplayan ve görünen bir organ olduğundan, hastalığın tanısı kolay ve tedavi edildiği takdirde ölüm riski düşük olan tümörlerdir.

    cildin her yerinde görülme ihtimali olsa da; yüz, kulaklar, eller, kollar ve ensede sık görülmesi genellikle güneşe maruz kalmayla alakalıdır. bu yüzden, çocuklukta başlayan güneş ışını hasarları 50 yaşından sonra ortaya çıkar. doğal olarak ileriki yaşlarda cilt kanserine yakalanmamak için çocukluktan itibaren önlem alınmalıdır.

    cilt kanseri, tüm kanserlerin yaklaşık olarak yüzde 3'ünü oluşturur.

    cilt kanserine sadece güneş ışınları sebep olmaz, bunun dışında iyonize radyasyona (x ışınlarına uzun süre ve düşük dozlarda) maruz kalma, kimyasal maddelerle (arsenik, katran, zift gibi kimyasallarla uzun süre) temas etme, virüsler (hpv-:human papilloma virus-), kronik iritasyon ve enflamasyon (uzun süren tahriş ve yangı) şeklinde sıralanabilir.

    tüm cilt kanserlerinin hemen hepsi, kendini ciltte oluşan renk değişimleri ve pullanma ile iltihaplı, kanamalı, ağrılı ve kaşıntılı benekler şeklinde belli ediyor. bu bölgeler zamanla kabuk tutuyor, iyileşiyor ancak yeniden açık yara şeklinde ortaya çıkıyormuş.

    cilt kanseri; bcc, scc ve melanoma olmak üzere üçe ayrılır:

    1- bcc: her 6 yetişkinden 1 tanesinde görülür. yavaş gelişir ve nadiren de olsa iç organlara sıçrayan bir tür olarak bilinir. bu hastalığın en büyük yamuğu tedavi sırasında kullanılan ilaçların görünümü kalıcı olarak bozması.

    2- scc: kırmızı ve kabuklu ya da siğil şeklinde görülür. ihmal etmeye gelmez, zira ihmal edilirse iç organlara sıçrama riski yüksektir. abd’de her yıl 1200 kişinin ölümüne neden olmakta.

    3- melanoma: cilt kanseri içinde en öldürücü olanı. her yıl bu teşhisin konulduğu hastaların (ortalama 38 bin) yaklaşık %20’si hayatını kaybediyor. daha çok vücutta var olan benler sebebiyle oluşuyor. ve ciltin alt tabakalarını etkileyip çok da kolay yayılabildiği için genelde önlem almaya fırsat kalmadan hastanın kaybedilmesine sebep oluyor…
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap