6 entry daha
  • sanıldığı gibi bok yemek değildir. hastanın sağlıklı olmayan kendi bağırsak florası ortadan kaldırıldıktan sonra belli kriterleri taşıyan sağlıklı donörden alınan gaitadaki bakteri florası kolonoskopi eşliğinde alıcıya nakledilir.

    ilk olarak nekrotizan enterokolit gibi ölümcül olabilecek durumlarda denenmişse de günümüzde irritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit, spastik kolon gibi yaygın görülen durumlarda da uygulanmaktadır.

    kanımca kronik kabızlıkta umut vaadeden tek kalıcı tedavi seçeneği.

    edit: bağırsak florasıyla ilgili çok farklı sonuçları olan birçok deneysel ve klinik çalışma var. floranın kişisel olduğu ve farklı bir floranın transferinin istenmeyen etkilere yol açacağına dair birçok spekülasyon da var. fekal transplantasyonun daha selim seyreden hastalıklarda kullanılabilmesi için güvenilirliğinin be etkinliğinin kanıtlandığı geniş çalışmalara ihtiyaç var. umut vaadeden bir yöntem ama şu anki haliyle ölümcül olmayan hastalıklarda kullanılması doğru olmayabilir. mikrobiyata ve bağırsak florası henüz çok küçük bir kısmını bildiğimiz şeyler. fekal transplantasyon da henüz deneysel bir tedavi olsa da gelecek vaadettiğini düşünüyorum. genetik testlerle flora genotiplemeleri yapılarak hedefe yönelik mikrobiyata oluşturulması neden hayal olsun ki? bilim gözlemle başlar, spekülasyonla ilerler diye düşünüyorum.
13 entry daha
hesabın var mı? giriş yap