5 entry daha
  • konu ile ilgili olarak abdurrahman dilipak bugün ilginç iddialar içeren bir yazı yazmış:

    http://www.vakit.com.tr/detail.asp?id=12456

    ilk kurşun

    ilk kurşun anıtı izmir'de, ama ilk kurşunun atıldığı yer hatay'ın dörtyol ilçesinin karakese köyü.
    kaynak genelkurmay başkanlığı. 29 ocak 1992 tarih ve atese 3214-4-92 arşiv sayılı yazışmada her şey çok açık. "birinci dünya savaşı sonrası, galip devletlerin ilk işgal ettikleri yerlerin iskenderun ve dörtyol olduğu, düşmana karşı ilk silahlı direniş hareketinin 19 aralık 1918'de gerçekleştiği" belirtiliyor..
    izmir gazeteciler cemiyeti internet sitesinde hâlâ ilk kurşunu atan kişi olarak hasan tahsin adından söz edilirken, şu bilgiler yer alıyor: "hasan tahsin, 15 mayıs 1919 günü konak meydanı'nda izmir'i işgal eden istilacı güçlere ilk kurşunu atan kahraman bir gazetecidir."
    osman nevres; selanik'te 1888 de doğmuş, burada mustafa kemal'le aynı okulda, fevziye mektebi'nde okumuş, oradan izmir'e göç etmiş, hasan tahsin takma adını kullanan biri idi.
    28 şubat'ta, genelkurmay basın merkezi'ne hasan tahsin adı verilmişti, biliyorsunuz. o gazetecilerin andıçlandığı günlerde birileri, belki de konjonktüre denk düştüğü için, bu adı uygun görmüştü. neyse ki, daha sonra bu merkez kapatıldı. artık ama herhalde bu "ilk kurşun anıtı" izmir'in işgaline karşı direniş hareketinin ilk kurşunu olarak akıllarda kalacak.. bana kalırsa 15 mayıs 1919'da yunan efzun alayının başbapaz hristamos'un önderliğinde kordonboyu'ndaki şenlikli çıkartma harekatına karşı çıkan, rovelveri ile işgal birliğinin bayraktarını vuran osman nevres, orada açılan karşı ateş sonucu hayatını kaybetti ve bu olayın arkasından yunan birliklerinin denizden ve karadan açtığı ateş sonucu birçok sivil de hayatını kaybetti. paris sorbon mezunu, olay tarihinde 31 yaşındaki bu delikanlı, maceracı bir ruh taşıyordu.. buxton kardeşlere karşı bükreş'te düzenlenen suikastte onun parmağı vardı.. balkanlar'da ve avrupa'da birçok siyasi olaya adı karışmıştı..
    izmir gazeteciler cemiyeti'nin öncülüğünde, 1974 yılında hasan tahsin ve arkadaşlarının anısına izmir'in konak meydanı'nda "ilk kurşun anıtı" yaptırıldı. anıt, zamanın cumhurbaşkanı fahri korutürk tarafından açılmıştır.
    kurtuluş savaşı'nın başlangıç tarihini belirlemek açısından bu ilk kurşun, büyük bir önem taşıyor.. hatay ve izmir olayları arasında 6 aylık bir fark var.. belki de hasan tahsin olayının öne çıkartılması, selanik doğumlu olması, fevziye mektebi mezunu olması ve mustafa kemal'in samsun'a çıkışına çok yakın bir tarih olması ile açıklanabilir mi?
    hasan tahsin'in bir sabatay olduğunu biliyoruz.. belki de bu özelliği de, onun öne çıkartılmasında rol oynamış olabilir..
    genelkurmay'ın ilk kurşunun atıldığı yer olarak hatay'ı tesbit etmesine rağmen, dörtyol'da neden bir anıt yapılmadığı ve 19 aralık gününün kutlanmadığını anlamak mümkün değil.. bu gerçek ortada dururp dururken, 28 şubat günlerinde yeniden genelkurmay'daki basın merkezine hasan tahsin adının verilmesi de, başka dikkat çekici bir nokta..
    aslında bu konunun daha ciddi bir şekilde incelenmesi gerek.. 19 aralık 1918'den 15 mayıs 1919'a kadar hiç mi çatışma çıkmadı?. ilk kurşun hatay'da atıldı ise, 2. nerede atıldı, 3.sü, 4.sü.. o zaman izmir kaçıncı sırada yer alıyor, o da belli değil. en azından ben ve benim gibi birçok kimse bilmiyor.
    aslında çanakkale savaşı gibi, kurtuluş savaşı'nın ayrıntılarını çok iyi bilmiyoruz.. okullarda okutulanla gerçek aynı değil.. kaç öğrenci, 1. inönü, 2. inönü, sakarya, dumlupınar, başkomutanlık meydan muharebesi'nin kaçar gün sürdüğünü, kaç askerin savaşa katılıp, kaç kayıp verdiğimizi, kaç kayıp verdirdiğimizi bilir.. düşmana karşı verdiğimiz savaşta kaç kayıp verdik, toplam kaç gün sürdü, iç isyanlar kaç gün sürdü ve kaç insan hayatını kaybetti. ya istiklal mahkemesi'nde kaç kişi yargılandı, kaç kişi idam edildi. hani şu kanuna göre hüküm veren mahkemeler değil, kararları kanun sayılan, tek celsede işin bitirildiği, savunma avukatı ve temyizi olmayan mahkemeler.. hem de nasıl bir meclis. tek parti var. adayların tümü merkezden belirleniyor. seçimler açık oy, gizli tasnif yöntemi ile yapılıyor. parti merkezinde oylar sayılıp, hiçbir itiraza mahal bırakmamak için hemen yakılıyor..
    aslında soru sormadan cevabını bulamazsınız birçok şeyin.. tarihten.. hele bir soru sormaya başlayın, size öğretilenlerin dışında birçok sorunun cevapsız kaldığını göreceksiniz..
    çanakkale, kurtuluş savaşı, istanbulun fethi, ya da diğerleri..
    unutmayın, tarih, övgü ya da sövgü kitabı değildir. geçmişlerini bilmeyen milletler, geleceklerini doğru bir biçimde inşa edemezler. tarih, bir toplumun ortak hafızası ve tecrübeler birikimidir..
    tarih arşivlerde mahkûm.. tarih diye bize öğretilen ise büyük ölçüde bir illizyon.
    "ilk kurşun"la ilgili genelkurmay belgesini görmek isteyenler, mehmet tekin'in hatay tarihine bakabilirler (s:266-272).
    selam ve dua ile.
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap