5 entry daha
  • barok dönemin öncü ismi claudio monteverdi, cremonese’de 1567 mayıs’ında doğmuş ve 29 kasım 1643’te venedik’te ölmüş, barok dönemin mükemmeliğe giden yolunda en fazla emeğe sahip bestecilerdendir. birçok tuşlu ve telli çalgının usta seslendiriciliğinin yanı sıra şarkı da söyleyebilen italyan sanatçı, her zaman besteciliğiyle müzik literatüründe yerini almıştır.

    monteverdi, 1601 yılında mantua’ya taşınmış ve dük vincenzo gonzaga’nın orkestra şefi olarak çalışmaya başlamıştır. bu dönemden önce olduğu gibi sonraları da; dramatik madrigallerden orkestral eserlere, bale müziklerinden operalara, dialoglardan şarkılara, müzikallerden kilise eserlerine kadar dönemin tüm müzikal stillerinde eserler yazmayı sürdürmüştür.

    monteverdi, 1613 yılında st. mark kilisesi’nin müzik direktörlüğüne getirildiği zaman ünü bütün avrupa’yı sarmış; ingiltere, almanya ve iskandinavya’dan gelen genç sanatçılar onun öğrencisi olmuş, müzik yayıncıları onun eserlerini ilk önce basabilmek için sıraya girmişlerdi. monteverdi,st. mark’ta 30 yıl çalışmış ve bu süre içerisinde koral eserlere ağırlık vermiştir. ancak dramatik müziğe olan ilgisini de hiçbir zaman kaybetmemiştir. aristokrat aileler, özel günlerinde monteverdi müziklerini çaldırmış, hemen hemen tüm kiliseler dini ayinlerde onun eserlerini kullanmışlardı. florentina dükünün ölüm yıldönümünden resmi gezilere kadar devlet erkanı da özel günlerinde monteverdi eserleri kullanırken, o bir yandan da oda müziği, beş orkestralık müzik gibi eserler yazmaya devam ediyordu.

    monteverdi, venedik’te son günlerini geçirirken, ünü, opera eserleriyle her zamankinden yüksek düzeylere çıkmıştı. eserleri, müthiş renkliliklerinin yanısıra sahnelendikleri yerlerde fantastik dekor ve kostümlerle gerçekleştirilmesi özelliklerinden dolayı ayrı bir değer taşır.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap