aynı isimdeki diğer başlıklar:
6 entry daha
  • kendimi bildim bileli annem plastiğe karşı olduğundan, plastik yerine hem insan sağlığına hem de çevreye daha az zararlı alternatiflerini kullanır. youtube'da bu videoyu izledikten sonra zaten halihazırda birkaç ürünü kullandığımızı farkettim; tam olarak sıfır atığı yakalayamasam da biraz daha az atık çıkarsam da faydadır diye düşünüyorum ve bazı önerilerim var.

    1- temizlik: deterjanlar büyük bir sektör ve doğrudan ve dolaylı olarak insan sağlığına zararları var. çamaşır suyu, ovma kremi, yüzey temizleyici, yağ çözücü, bulaşık ve çamaşır deterjanı vs yerine hem daha doğal hem de daha ucuz olarak alternatif arap sabunu. arap sabunu, diğer kimyasallarla aynı işi çok daha zararsız şekilde yapmakta ve plastik atığını da aşırı azaltmakta. tam formülünü bilmiyorum, arap sabunuyla annem çiçeklerini tırtıl vb böceklerden korumakta da kullanıyor.

    bu konudaki diğer önerim, ekolojik temizlik malzemeleri. örneğin; lavabo açıcı yerine karbonat-limon tuzu üzerine sirke ve kaynar su dökmek.

    son olarak (bkz: no poo).

    2- giysi: true cost belgeseli bende moda sektörüne karşı bilinç uyandırdı. polyester ham maddeli, uzun süre kullanımı olmayan al-at kıyafetler geri dönüşümü olmadığı için düzenli depolama sahalarında kirlilik oluşturmak dışında başka bir işe yaramıyorlar. bunun yerine pamuk, yün gibi doğal malzemelerden, daha 'kaliteli' kıyafetler kullanılabilir.

    3- ev eşyaları: yastık-yorgan gibi eşyalarda olabildiğince yün ve pamuk kullanmak. elyaf yorgan, silikon yastık gibi belirli kullanım ömrü olan plastik ham maddeler yerine, yün kullanmak. yünün tek dezavantajı; yastık ve yaylı yatak yerine yün döşek kullanıldığında 6 ayda 1, yünün dökülüp, havalandırılıp tekrar doldurulması. kazların canlı canlı tüyleri yolunduğundan kaz tüyü hiç eşyam yok, yünün böyle bir sorunu yok çünkü asıl kırpılmadığında hayvana ağırlık ve sıkıntı veriyor.

    plastik tarak ve saç fırçası yerine; bambu, odun veya kemik tarak/fırça diğer alternatif. bildiğim kadarıyla tahta ve kemik taraklar saç hastalıklarına iyi gelmekte.

    4- kompost: oturduğu apartmanın bahçesi olan şanslı insanlardan olduğumuzdan, meyve-sebze artıklarını bir torbada biriktirip, toprakla karıştırıp ağaç ve çiçeklerin toprağına döküyoruz. organik atıkların üzerine toprak, gazete koyularak koku, sinek vs oluşumunun önüne geçilebilir.

    sıfır atığa uygun yaşama geçmesi zor, atıkları ayrıştırıp geri dönüşüme yollamak ya da sokak toplayıcılarının alması için çöp kutusu yanlarına asmak bile bence iyi bir adım.

    aradan geçen aylarda öğrendiğim/uyguladığım yeni uygulamalar editi:

    temizlik: çamaşır deterjanı olarak zeytinyağlı sabun, çamaşır sodası ve karbonat kullanılabiliyor ve yumuşatıcı yerine sirke kullanılabilir.

    giyim olarak çok nadir durumlar dışında ya özel dikim ya da 2. el kıyafete geçtim.

    kağıt mendil yerine yıkanıp tekrar kullanılabilen kumaş mendil kullanılabilir.

    bazı meyve kabuklarını direkt komposta atmak yerine önce sirke yapıp sonra komposta koyuyorum. mandalina kabuklarından yaptığım sirkeyi temizlikte kullanmaya başladım.

    streç film yerine kumaşı balmumuyla kaplayıp kullanmak daha sağlıklı bir alternatif.

    son olarak artık yemekleri ve tencerenin dibinde kalan yemek suyunu sıcak suyla çalkalayıp varsa bayat ekmeğin üzerine döküp, sokak hayvanları için bir yere koymak özellikle bu soğuk havalarda çok faydalı olacaktır.
35 entry daha
hesabın var mı? giriş yap