864 entry daha
  • kazanın ön raporu açıklandı ve bu rapora dayanarak kazanın oluş sebebi hakkında oldukça somut bilgiler de gelmiş bulunmakta.

    ama ben başka bir şeyden bahsedeceğim. bugüne kadar uçak kazaları hakkında, bir kaç kere aklım yettiğince bilgi vermeye çalıştım. bu işten ekmek yiyen bir adamım. farklı uçak tiplerinde bir kaç bin saat uçmuşluğum var. ve hiç bir entry'mde de ortaya konulmuş resmi bir rapor olmadan kesin bilgi vermedim. "şöyle olmuş, böyle olmuş" demedim. dediğim durumların da tamamını, yayımlanan raporlara dayandırarak aktardım buraya. fikir yürüttüğüm entryler oldu, bu uçağın düşüş sebebi ile ilgili yazdığım entry de dahil, ama bu entrylerde de, bilgim yettiğince durumu bir mantığa oturtarak kendi fikrimi "olmuş olabileceği" ihtimalinin üzerine basarak belirttim. amacım, sözlüğün ortaya çıkış amacıyla aynıydı. insanlara, kulaktan dolma, işkembeden sallama bilgiler yerine profesyonel bir açıdan bilgi vermekti.

    ön rapor açıklanmış ve yine bilgi kirliliği kaplamış başlığı. birisi gelmiş, ben demiştim bakın şurada diyor, ama bahsettiği şey buzlanma. ve raporda buzlanma koşullarının mevcut olmadığından bahsedilmiş.

    başka bir çok kişi, iki kadın olursa böyle olur demiş. kendilerine bundan önceki uçak kazalarının pilotlarına bakmalarını tavsiye ediyorum. aslında bu insanlarla muhatap olmam. ama işte, burada nezaket usulü böyle diyeyim.

    bir tanesi özel mesajdan "air crash investigation izlesen çözersin, pilot olmaya gerek yok" dedi. bunu diyen kişi, doktor olduğunu söyledi bir de. hani hastaların internetten okuyup gelip bişeyler söylemelerine kızan doktor.. şaka gibi...

    gps'ten uçağın hızına baksaymış diyenler var bi de. uçağın göstergesindeki sürat hava akımının içindeki süratidir uçağın. yani uçak bir nevi havanın içinde yüzer. gps ise yere göre hızını verir. ikisi o kadar farklı şeylerdir ki. şu örnekle açıklayayım. uçak 35000 feet'te 250 knot süratle uçuyor diyelim. karşıdan 50 knot'lık bir kafa rüzgarı esmeye başladı. ne olur? uçak yine 250 knot süratte uçmaya devam eder. çünkü "o" havanın için yüzmektedir. ama yere göre ise uçak 50 knot yavaşlamıştır. kabaca böyle açıklayayım. anladınız mı sayın sözlükçüler? gps'e baksa kaza olmayacakmış.... çok kolaydı amına koyim ya? air crash investigation izleselermiş keşke ya? ya da siktir et, keşke iki kelam ekşi sözlük okusalarmış.

    cahil olmak ne güzel lan. her şeyi biliyorsun.

    edit: 17 nisan 2018 abd'de uçak motorunun patlaması hadisesinde, o patlayan motorla acil iniş yapan uçağın pilotunun cinsiyetini tahmin edin bakalım.
287 entry daha
hesabın var mı? giriş yap