7 entry daha
  • m.m grubunun çıkış noktası, müdafaa-i milliye teşkilatı'na dayanmaktadır. 1920 yılının ilk yıllarında kurulan müdafaa-i milliye teşkilatı'nın kuruluş gayesi resmi olarak, " her türlü ihtimal ve tehlike karşısında istanbul'un herhangi bir ihtilal vaziyetinde, hal ve mevkiye hakim olmak, istanbul'daki müslüman kuvvetlerini milli gayeye doğru sevk ve idare etmek, anadolu'daki mücadeleye manen ve maddeten yardımcı olmak..." şeklinde açıklanmıştır.

    teşkilatın içinde, yukarıda izah edilen gayenin dışına çıkarak, istihbarat ve sevkiyat hususlarında da faaliyette bulunmak isteyen bazı şahıslar mevcuttur. bu şahısların çalışmaları sonucu, değişik sahalarda vazife yapmak amacıyla tamamen hususi surette kurulmuş olan bir grup daha ortaya çıkmıştır.

    bu grup mensupları, müdafaa- i milliye teşkilatı'nın yalnız baş harflerini alarak, "m.m" ismini kullanmışlardır. böylece, bir teşkilat görünümünde olan fakat gerçekte biri istihbarat, fesat cemiyetlerinin saptanması, anadolu'ya silah ve cephane sevkiyatı hususlarında faaliyet gösteren m.m. grubu, diğeri ise gizli propaganda, müslüman olmayanların tecavüz ve taaruzlarını önleme görevlerini yerine getiren müsellah müdaffaa-i milliye teşkilatı olarak iki ayrı grup ortaya çıkmıştır.

    m.m grubu'nun ilk heyet-i merkeziyesi, topkapılı cambaz mehmet bey, yüzbaşı emin ali bey, topçu mülazım-ıevvel muhlis bey, kuvay-ı inzibatiye fırkası kumandanı kaymakam kemal (koçer) bey ve topkapılı ihsan beylerden teşkil edilmiş ve heyet başkanlığına süvari miralayı esat bey getirilmiştir.

    grup amirliği konusu; hüsamettin bey, topkapılı cambaz mehmet bey ve topçu kaymakamı kemal(koçer) bey arasında çekişme konusu olmuştur. her üçü de kendisinin grup amiri olduğunu hatıralarında yazmışlardır.

    topkapılı cambaz mehmet bey, istanbul'a geldikten sonra, ankara'nın direktifleri doğrultusunda çalışmaya başlamıştır. ancak kendisine verilen görevlendirmenin gizli tutulması talimatının bulunması nedeniyle durumun diğer gruplar tarafında bilinmemesi, tepkilere sebebiyet vermiştir.

    kaynak: milli mücadele dönemi istihbarat faaliyetleri**
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap