9 entry daha
  • "mighty" hood. 262 metre uzunluğunda ve ful deplasmanı 48 bin ton olan, kraliyet donanmasının bayrak gemisi. sınıflandırması elbette zırhlı değil, savaş kruvazörüdür fakat yine de kemer zırhı iddia edildiği ölçüde kağıt gibi değildir. 38.1 cm/381 mm toplar taşır.

    zırh problemi jutland savaşının da gösterdiği üzere, zırhlılar gibi hat gemisi olarak kullanıldıklarında battlecruiser konseptinin temel sorunudur.

    buna rağmen hood'un kayda değer bir kemer zırhı olduğunu söyleyebiliriz. asıl problem geminin güverte zırhının çok ince olmasıdır ki bu henüz donanma havacılığının ve atış kontrol sistemlerinin gelişmemiş olduğu birinci dünya savaşı dönemi gemilerinin çoğunda görülür. sebebi o dönemde gemilerin genelde yakın denebilecek mesafeden birbirlerini dövmesidir. dolayısıyla yan zırh koruması daha önemlidir.

    fakat atış kontrol sistemlerinin gelişmesi sonucu salvo atışmaları uzak mesafelerden başlar hale gelince, ince güverte koruması hood gibi old guardlar için daha da büyük bir sorun haline gelmiştir.

    bu doğrultuda 1920'lerin sonlarında geminin özellikle güvertesi için ek zırh planlaması yapılmış, fakat kaynak sıkıntıları nedeniyle hayata geçirilememiştir.

    zaten amiral holland da güvertesinin bismarck'ın uzak mesafeden yapacağı atışlara karşı (plunging fire - uzak mesafeden ateşlendiğinden hedefi düşüşe geçerek güvertesinden vuran mermi) savunmasız olduğunu bildiğinden sert bir manevra ile dönerek bismarck'a olabildiğince yaklaşmaya çalışmış ve bu sayede daha kalın olan kemer zırhını kullanabileceğini düşünmüştür. hatta o kadar ki bu manevrayı kendi kendisini t pozisyonuna düşürmek uğruna yapmış ve bu esnada yalnızca ön taretleri ile ateş açabilmiştir. güvertesini koruyabilmek için mesafeyi kapatmak uğruna ateş gücünün yarısını kullanamamayı göze alması durumu özetler.

    lakin holland başarılı olamadan ölümcül darbe geldi. zırh delici mermi hood'un kıç tarafına doğru tepesinden gömüldü ve 1-2 saniye sonra yüzlerce metre yükseğe çıkan ateş sütunu ve devamındaki korkunç patlama dev gemiyi ikiye ayırdı. öyle şiddetli bir andı ki hood'un ön tarafı bir süre daha ilerlemeye devam etti.

    yakın mesafeye girebilse ibre yine bismarck'tan yana olacaktı muhtemelen. zırh yerleşimi yakın mesafe darbeleri için mühendislik harikasıydı ve hood'un 381 mm'lik toplarının namlu çıkış hızı, bismarck'ın 380 mm'lik toplarına nazaran çok yavaştı. bismarck'ın silahlarının zırh delme kapasitesi çok daha üstündü. yine atış kontrol sistemi ve optiklerde alman tarafı kusursuzdu. yine de her zaman hood'a zaferi getirebilecek bir "şanslı atış" ihtimali vardı.

    ek olarak prinz eugen ağır kruvazörü 203 mm'lik küçük silahları ile prince of wales'e göre daha zayıf bir yancı gibi görünse de, prince of wales'in mürettebatının tecrübesiz olması, ayrıca her ful salvodan sonra arıza veren problemli quadruple (dörtlü) taretleri durumu eşitledi. yine de prinz eugen'in en büyük hizmeti, holland tarafından uzun süre bismarck sanılması ve ateşi üzerine çekmesidir. buna almanların klasik seyir düzenini terk etmesi ve prinz eugen'in bismarck'ın önünde seyretmesi sebep olmuştur.

    altta 48. saniyeden itibaren güzeller güzeli silüetiyle hood görülebilir.

    hms hood
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap