1 entry daha
  • copy paste mamulu entry ozellikleri gösterse de, ittihat ve terakki, ikinci mesrutiyet dönemi, 31 mart vakası ve bu dönemin önde gelen sahsiyetlerinin (enver pasa, talat pasa, cemal pasa, ikinci abdulhamid) temel bilgilerini sözlüğe aktarıyorum. söz konusu dönem günümüzde halen içinde bulunduğumuz sürecin bir bakış açısından başlangıcıdır diye düşünüyorum. öte yandan türkiye'nin yönetiliş modelinin o günden bu yana pek az değişiklikle sürdüğüne ilişkin ipuçları bulunmaktadır. bu nedenle bu bilgilerin sözlükte bulunması gerektiğine inanıyorum:

    ii. abdülhamid'i tekrar meşrutiyeti ilan etmeye zorlayan ve onu 31 mart vakasından sonra tahttan indiren güç, genç asker ve sivil aydınlardan oluşan, başlangıçta gizli, sonra açık çalışan dernek.

    4 şubat 1902'de abdülhamit’in yönetimine karşı örgütlenen jön türkler, paris’te i. jön türk kongresi’ni topladı, terakki ve ittihat cemiyeti kuruldu.

    1906’da cemiyetin adı, ittihat ve terakki cemiyeti olarak değiştirildi.

    bu dernek ikinci meşrutiyet'ten sonra siyasal bir parti durumunu aldı. seçimleri kazandı. ama memleketi gereği gibi yönetemedi. parti ilk önce hükümeti kuramadı. perde arkasından ülkeyi yönetmeye kalkıştı. böylece doğan otorite boşluğu savaşlara neden oldu.

    enver paşa, talat paşa ve cemal paşa'nın yönetimindeki ittihat ve terakki partisi bu savaşlardan sonra yönetime doğrudan doğruya el koydu. ama iş işten geçmiş, trablusgarp tümden ve balkan yarımadasında elde kalan son yerler yitirilmişti.

    ittihat ve terakki yönetimi, ilk kez milliyetçi bir görüşe sahip bir yönetim kurmaya çalıştı ise de, deneyimsizliği nedeniyle bunda başarı sağlayamadı. sonunda en büyük siyasal hatasını işleyerek devleti birinci dünya savaşı'na soktu.
855 entry daha
hesabın var mı? giriş yap