6 entry daha
  • peygamber'in olumu sonrasinda ortaya cikan karmasa ilk iki halife zamaninda etkisini tam olarak gosteremese de ozellikle osman ve ali'nin halifeligi sirasinda muslumanlar arasindaki siyasi sorunlar acik secik dile getirilmeye baslandi.

    harhangi bir devlet kulturunun bulunmadigi bu toplum, birdenbire cok genis topraklar uzerinde hukmetmeye baslamisti, fakat bunun agirligini kaldiracak bir bilgi birikimi, insan kaynagi veya teskilatlanmasi yoktu.

    koca devleti ne kadar iyi niyetle olursa olsun halifeler zamanindaki kabile sistemi ile yurutmek takdir edersiniz ki guctur. bir de elde edilen silahli zaferler sonunda kazanilan ganimetlerin paylasilmasi sorunu vardi ve musluman olan her kabile bu paylasim sartlarini kabul etmiyor, daha fazla pay istiyordu. ve sonucta sahabe de olsa, insan insandi...

    aslen simdiki muslumanlarin dini anlam yukledigi bircok olay, gercekte bu donemki siyasi cekismelerin bir sonucu olarak ortaya cikan ve "din" ile uzaktan yakindan ilgisi olmayan seylerdi. kacinilmaz olarak bu yonetim kargasasinin icinden daha biri cikti ve iktidari ele gecirdi. ustelik ali ve selman da dahil olmak uzere tum sahabeler bu gercegin farkindaydi. cunku bu kadar fazla milleti, bu kadar fazla kabileyi ve birdenbire inanilmaz artis gosteren nufusu kontrol edemediklerini goruyorlardi.

    ozellikle mekke'nin fethinden sonra baslayan cok yogun islamlasmanin "buyuk olcude" ganimete ortak olma veya elindekinden olmama kaygisindan kaynaklandigini soylemek yanlis olmaz. o doneme kadar fakirlik icinde ve sadece ticaret yaparak gecinmeye calisan yore araplari birdenbire hayal bile edemeyecekleri zenginliklere kavusmuslardi. ve bu zenginlik zaten kabile yapisina sahip olan toplumda, kabile reislerini cok buyuk guclere kavusturmustu.

    olaya bu acidan bakildiginda belki muaviye olayi daha iyi anlasilacaktir.
239 entry daha
hesabın var mı? giriş yap