7 entry daha
  • "özgürlük nedir?" sorusunu odağına alan bir film. modernleşmenin iddiası "geçmişsiz, köksüz, geleneği ve toplumu dışlayan yada eksilten sade ve sadece birey" imalatıdır. peki bu "birey" özgür müdür?

    bu minvalde filmin ana mesajının bizlere allanıp pullanan özgürlük, birey olma gibi hasletlerin temelsiz olduğu ve bu temelsizliğin paradoksal olarak ilk önce özgürlük fikriyle yola çıkanları "vuracağı"dır. "modern özgür birey" efsanesi kelimenin tam manasıyla ideolojiktir yani. batılı anlamda kastedilenin aksine sahici bir özgürlüğün toplumsal anlamda belli bir temel üzerinde "kurulması" gerekir.

    filmin bundan başka "suret" ve "asıl" üzerine de soruları var. daha çok psikolojik minvalde bunları da sorguluyor. "sakla(n)mak" modern dünyada doğusu batısı fark etmeden insanlara dayatılan bir hâl. kadının batıda makyaj, doğuda kara çarşafa sığınması gibi. (kara çarşaf, bilinenin aksine modern dünyada ortaya çıkan bir giysidir. 'çağ-dışı' değil aksine modern bir elbisedir. ve hatta 19.yüzyılda çarşafa bürünen doğu kadını batıdaki hemcinslerinden misliyle daha fazla "özgürdür". çünkü "çarşafa bürünmek" sokağa çıkma gibi sosyal hayata katılım için bir tür "ehliyet" işlevi görmüştür. batılı kadınlar bu "özgürlüğü" çarşafla değil "işçi tulumu"yla elde edebilmiştir daha sonra.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap