5 entry daha
  • eski mısır ve eski yunan uygarlıkları ile ortaçağ hristiyan hikayelerinde yer bulan köpek başlı insan figürü. mitsel.

    bunlar, sauran'ın emrindeki kurt şeklindeki yaratıklardan (bkz: werewolves), insanken kurda dönüşümleri söz konusu olmadıkları için ayrılmaktalar.

    kelime yunancadan türemiş. köpek anlamına gelen cyno ve kafa ile ilintili durum ya da rahatsızlığı ifade eden cephaly sözcüklerinden oluşmuş. dolayısıyla cynocephaly de, köpek formundaki başın durumunu ve/veya hastalığını yansıtan bir kelime. ürkütücü (nuremberg chronical (schedel'sche weltchronik), page xıır, 1493 ad.)

    tarih öncesi (bkz: prehistoric) döneme ait, mağara figürlerinde de varlar.

    cynocephaly ile bağlantılı görsellerin tarihi eski mısır uygarlığı zamanını işaret etmekte. hapi ve anubis tasvirleri köpek başlı insanları yansıtmakta örneğin. ( vatikan müzesi'ndeki mermer anubis heykeli)

    yunan hekimi ctesias, mö. 5yy.'da hindistan'da indicaşeklinde adlandırdığı böyle köpek başlı bir figürden söz eder. yine tarihçi megasthenesde, hindistan yolculuğu dönüşünde, dağlarda yaşayan bu ırktan söz etmiştir hikayelerinde.

    ortaçağda, hristiyanlar tarafından köpek yüzlü ''abominable'''ın hikayesinde yer bulmuştur bu cynocephaly denen yaratıklar.

    orthodokskilisesi tarafından, saint christopher, köpek başlı bir din adamı olarak gösterilir.

    ve nicobar adası'ndaki kynokephalos tasviri.

    kaynak
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap