4 entry daha
  • "courtney love, kurt cobain öldüğünde abd'de olmadığı için doğrudan değil ama belki bir kiralık katil tutarak dolaylı olarak kurt cobain'ı öldürmüş olabilir, çünkü öldürmek için nedenleri vardı. kurt onu terk etmiş, boşanacaklarını söylemiş ve onu mirasından men edeceğini avukatına iletmişti. kurt'ü courtney öldürmemiş olsa dahi, kanıtlar bunun kesinlikle bir intihar olmadığını gösteriyor. bu yüzden dosyanın tekrar açılması gereklidir." diye özetlenerek konusu anlatılabilecek belgesel film.

    açıkçası ne kurt cobain, ne courtney love hayranıyım. nirvana'nın da birkaç sevdiğim şarkısını dinlerim, onların da pek hastası değilim. sadece çözülememiş gizemli olaylar sinirimi bozar. gerçek olanı öğrenmek için de inanılmaz bir istek duyarım. bu belgeseli de o yüzden izledim.

    belgesel çok güzel olmuş bir kere. courtney'i canlandıran kız çok benziyor aslına. birçok uzmanla da röportaj yapmışlar. gerçek ses kayıtları ve belgeler kullanılmış. canlandırmalara da bunlar eklenmiş. gayet hoş, sıkmayan bir yapım olmuş.

    spoiler eklentisi yapmıyorum. olayla az biraz ilgili olan herkes kurt cobain'in 94'te intihar ettiğini, fakat bazılarının bunu eşinin yaptığını iddia ettiğini bilir. o yüzden bir filmin kurgusundaki önemli bir parçayı öğrenmeyeceksiniz, uzmanların iddia ettiği birkaç şeyi paylaşıyorum aşağıda. illa da belgeseli izleyecekler önce belgeseli izleyip, sonra dilerlerse bunu okuyabilirler.

    belgeselde aşağıdaki ifade beni çok etkiledi, yıllarca 8000'in üzerinde otopsi görmüş, sayısız cinayet/intihar vakası çözmüş bir adam anlatıyor:

    "ölü bir kişi bulduğunuzda bunun adı "death investigation"dır, yani ölüm soruşturması. gördüğünüz şeyleri analiz etmeden, mantıklı ve doğru bir sonuca ulaşmadan bunun cinayet, intihar ya da kaza ölümü olduğunu söyleyemezsiniz. bu, yalnızca ölüm soruşturmasıdır."

    fakat salak seattle polisi "argadaşlar adam intihar etmiş işte yav" diyerek, üzerinde pek de araştırma yapmadan, hemen kesin bir sonuca varıp dosyayı kapatmışlar. bir de bu gevuristanda otopsi sonuçları halkla paylaşılıyormuş sanırım. bilgi özgürlüğü vs. diyorlar belgeselde. tabii özgürlük bize biraz uzak bir kavram olduğu için anlamamıştım önce. bu raporlar halkla paylaşılır, isteyen de gider öğrenirmiş. fakat kurt'ün olayında bunu yapmamışlar.

    suç mahalinde bulunan mermi kovanının düştüğü yerden tutun da, kurt'ün vücudunda bulunan eroin miktarıyla bırakın kendine ateş etmeyi, 10 santim önünde duran şeyi göremeyeceği gerçeği, ayrıca ölü insanlarda görülen cadaveric spasm denen olaydan ötürü kurt'ün elinin shotgun'ı ateşleyebilecek şekilde durmaması, onu yakından tanıyan herkesin bu adamın asla intihara meyilli olmadığını söylemesi vs. gerçekten ortada çok büyük bir gizem var. olay harbiden intihar olsaydı bence ortada bu kadar tam tersini söyleyen ayrıntı olmazdı. bir de ortada eldon hoke gerçeği var. bu adam courtney'nin kurt'ü öldürmesi için ona bir teklifte bulunduğunu açıkladıktan bir hafta sonra tren kazasında ölmüştü. ilginç tabii.

    kurt öldükten sonra intihar eden bir sürü hayranı olmuş, düşünün 13-14 yaşında bazıları. rol model aldıkları herif belki de cinayete kurban gitti, fakat olayı intihar diye lanse edip bir sürü insanın hayatıyla da oynuyorlar.

    intihar veya cinayet... sonuçta adam ölmüş, keşke daha çok yaşayıp daha çok müzik yapsaydı ya da kızıyla daha çok zaman geçirebilseydi. sadece, bu eğer cinayetse suçlunun cezalandırılmadığı gerçeği insanı sinir ediyor. olay da üzerinden 24 yıl geçmesine rağmen hala kesinleştirilebilmiş değil. yetkililerden bir açıklama bekliyoruz. neyse ne, açıklayın da bari kafamızda bir sekme daha kapansın.

    filmin bir hayli etkileyici son cümlesi de şu:

    "ıf you want to get away with murder, you kill a junkie." (eğer bir cinayetten kolayca sıyrılmak istiyorsanız bir uyuşturucu bağımlısını öldürürsünüz.)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap