14 entry daha
  • zazalar ve türkmen alevileri arasında yaşam koşulları yüzünden tarih boyunca çok fazla kesişim bulunur. türkmen alevi bir ailenin çocuğuyum. türkmen alevileri ve zazalar: suni islamcı kafadan çok çekmiştir. zazalar ve türkmen alevileri benzer çoğrafyada toplanınca ve karşısındaki ideolojik gücün kaynağı aynı olunca birliktelik kurmuşlardır. osmanlı zamanında yapılan alevi türkmen katliamları bal gibi ortada.

    türkmen ve zazalarda ortak denilebilecek şeyler:
    alevi ya da şii'liği benimsemiştir.
    türkmen alevilerin bir kısmı iran'dan göç etmiştir. (türkmen: arapların türklere türkmen diyerekten belirtmesinden gelir. türkmen ile türk arasında bir fark yok. osmanlı zamanında türkmenlere laf gidiyor. türk devleti kuruldu anadoluya göç edelim diye. o zamandan göçedip gelmişler.)
    osmanlı zamanında çok çekmiştir.
    özgürlüklerine ve törelerin bağlılığı yüksektir.

    zazaların diline annem kuş dili der geçer. annem zazalarla baya baya iyi konuşurken esas kürtçe konuşanlara uzaylı gibi bakıyor. kürtçeyi bir gram anlamıyor yani. zazaca ve kürtçe temelde ayrı iki dildir. zazalar kürt mürt değildir. zamanında gelip yerleşmiş ve ülkenin ortak paydalarından biridir. lazlar, çerkezler, kürtler vb. ne kadar ırk varsa hepsi esas çoğunluğu bu ülkeyi sevmekte. olaya benzerliklerde değil farklılığın güzelliğine bakmaktır.

    zazalar hayata felsefi yönden bakar. hiç bir zaman inançları maddiyat uğruna kullandıklarına görmedim.
10 entry daha
hesabın var mı? giriş yap