4 entry daha
  • hristiyan anlatıda isa'nın tutkusu'nda adı geçen bir figürdür. kudüs'te fısıh bayramı'nda pontius pilatus tarafından serbest bırakılan bir isyancıdır.

    barabbas'ın işlediği suçun cezası çarmıha gerilmekti. fakat dört kanonik incil'e ve kanonik olmayan petrus incili'ne göre kudüs'te fısıh bayramı'nda uygulanan bir gelenek gereğince yahudiye valisi pilatus, idamlık bir mahkûmun cezasını halkın seçimi doğrultusunda affetmek durumundaydı. bazı kaynaklarda "yahudiler" ve "çoğunluk" olarak adlandırılan kalabalığa (ochlos), barabbas'ı ya da isa'yı serbest bırakma seçeneği verildi. matta, markos, luka ve yuhanna'nın anlatımlarına ve petrus incili'ne göre kalabalık barabbas'ın salıverilmesini ve nasıralı isa'nın çarmıha gerilmesini seçti. sadece matta incili'nde bulunan bir kısımda, kalabalığın "o'nun kanının sorumluluğu bizim ve çocuklarımızın üzerinde olsun" sözleri geçmektedir.

    barabbas'ın hikâyesi, toplumsal olarak özel anlamlar taşımaktadır. geçmişte, isa'nın çarmıha gerilişinde yahudileri suçlamak ve antisemitizmi meşrulaştırmak için kullanılmıştır. yahudi deicide ("yahudilerin tanrı'yı katletmeleri") olarak bilinen bu yorumlama, papa xvı. benedictus tarafından reddedilmiştir.

    kaynak
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap