5 entry daha
  • anju kontu
    870–1204
    hanedanın köken unvanı. ilk taşıyan frank soylusu "ingelger". fransa kralı ıı. filip tarafından bu kontluk arazileri işgal edilip fransa krallık capet hanedanı arazileriyle birleştirlmesine kadar plantagenet ailesi kontrolü altında kalmıştır.

    maine kontu veya dükü
    1110–1203
    hanedanın köken unvanı. maine'li "ermengarde" ile "anju'lu fulk"'un evlenmesi ile plantangenetlere geçen unvan. fransa kralı ıı. filip tarafından bu kontluk arazileri işgal edilip fransa krallık capet hanedanı arazileriyle birleştirlmesine kadar plantagenet ailesi kontrolü altında kalmıştır.

    kudüs kralı
    1131–1143
    ıı. henry'nin büyük babası kudüslü fulk'un "kutsal kudüs kralı" olarak ilan edilmesi ile ortaya çıkmıştır. ingiltere plantagenet hanedanlıların bu unvanı üçüncü haçlı seferi ve dokuzuncu haçlı seferi sırasında tekrar ele geçirmeye çalışmaları başarısız kalmıştır.

    normandiya dükü
    1144–1485
    aynı zamanda "mortain kontu" unvanı. ingiltere plantagent hanedanlılara anarşi ( ) döneminde verilmesi kabul edilmişti. ama anjou'lu godfrey bu düklüğü ele geçirip unvan onun ahfadına geçti. bu düklüğe ait fransa'da bulunan araziler 1259'da fransız krallığı "valois hanedanı" arazileri ile birleştirilmiştir. fakat manş denizi'ndeki adalarda (jersey, guernsey ve şark) bu unvan toprakları ingiltere plantagenet'leri idaresi altında kalmıştır. sonunda {{tudor hanedanı]] toprakları olmuştur.

    akitanya dükü
    1152–1422
    "gaskonya dükü" ve "poitiers kontu" unvanları da birlikte kapsamakta idi. ıı. henry'nin akitanya'lı eleanor ile evlenmesi ile ingiltere kralları eline geçti. fransa'da bulunan bu araziler 1259'da fransız krallığı "valois hanedanı" arazileri ile birleştirilmiştir.

    ingiltere kralı
    1154–1485
    walıngford antlaşması ile plantagenetler eline geçmiştir. bu antlaşma ile taht gaspedici [[stephen (ingiltere kralı) ile matilda arasında imzanıp ingilter krallığı'nın stephen'in ölümü ile plantagenet hanedanlı matilda'nın oğlunu varisi olamasi kabul edilmistir. tudor hanedanı gelince ye kadar plantagenet hanedanı'ndan krallar tarafından bu unvan taşınmıştır. angevin henadanı, lancaster hanedanı, york hanedanı bunun alt hanedenlarındandır.

    irlanda kralı
    1177–1485
    irlanda yüksek kralları hanedanından 1177'de ingiltere kralları'na plantagenet hanedanına geçen unvan. tudor hanedanı gelince ye kadar plantagenet hanedanı'ndan krallar tarafından bu unvan taşınmıştır. ingiltere kralı vııı. henry tarafınan ingiltere krallığı hükümdarı unvanları arasına alınmıştır.

    brötenya dükü
    1181–1203
    nantes kontu 'da birlikte kulanılmıştır. brötenya düşesi constance ile brötenya dükü ıı. geoffrey'in evlenmesinden sonra plantagenet hanedanı mensupları unvanı olmuştur. richomond dükü unvanı ile yakın ilişkisi vardır.

    kıbrıs kralı
    1191–1192
    bu unvan kısa bir dönem üçüncü haçlı seferi'ne giden ingiltere karalı aslan yürekli rişar tarafından kıbrıs'ın fethi sonunda slınmıştır. ama sonra arslan yürekli rişar bu unvanı lüzinyan'lı guy'a satmıştır.

    sicilya kralı
    1254–1263
    bu "de facto" kralık değil krallık unvanına bir iddiadır. papa ıv. alexander sicilya'yı bir papalığa ait bir arazi olduğunu iddia edip bu devlet krallık tacini ingiltere kralı ııı. henry'nin oğlu olan 1. lancaster kontu edmund crouchback'e vermiştir. fakat ondan sonraki papa bir önceki papanın kararını kabul etmemiş ve ingiltere'deki plantagenet hanedanı da bu krallığı hiçbir zaman ve surette ele geçirmemiş ve hatta ele geçirmeye teşebbüs bile etmemişdir. buna rağmen bu unvanın sahibi olduklarını çok ciddi olarak ilan etmişlerdir.

    almanya kralı ve kutsal roma-germen imparatoru
    1257–1272
    cornwall kontu richard ile castile'li x. alfonso 1257'de aachen'da almany kralı seçiminde bibirine rakip olmuşlar ve cornwall kontu büyük bir kulis çalışması ve oy verenlere para ve şahsi gelir sağlama rüşvetleri ile almanya kralı seçilmiş ve aachen'da alman kralı tahtına geçmiştir. bu unvanı kazandığı için kutsal roma-germen imparatorluğu unvanı almak için aday olup imparator seçilmesi çok muhtemeldi. fakat papa, x. alfonso'yu tutmakta idi ve hiçbir zaman cornwall kontu'nu imparator olarak kabul etmedi ve kabul aymeyeceği aşikardı. almanya kralı olarak cornwall kontu richard almanya'ya hepsi çok kısa süren 4 defa ziyarette bulundu ve oğulları almanya kralı adayı olma şartlarını karşılamadıkları için ondan sonra bu unvanı taşıyan planteganet olmadı.

    galler prensi
    1301–1484
    bu prenslik önceden angevin hanedanına bağlı arazilerin hükümdarlığını ifade etmekte idi ve galli "aberffraw hanedanı" mensupları isyan ettikten sonra ingiltere kralı'nın valiaht oğluna verilmeye başlandı. tudor hanedanı döneminde bu prenslik unvanı bırakıldı.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap