1 entry daha
  • ön not: bu entry alpha zero başlığındaydı ama orijinal ismi aslen bu olduğundan buraya taşıyalım.

    google ile deepmind şirketinin ortaklaşa projesi olan bir yapay zeka programı. dün deepmind şirketinin paylaştığı makale ve bugün paylaştığı satranç oyunlarından bir seçme ile satranç dünyasında adından bayağı söz ettirdi bugün. sebebi şu, bu yapay zekanın satranca dair bildiği hiçbir şey yok, sadece temel kurallar data olarak veriliyor ve tek başına 4 saatte, evet sadece 4 saatte kendi kendine satranç oynayıp oyunu bütünüyle öğreniyor, yetmiyor, dünyanın en güçlü satranç bilgisayarı stockfish'i(stockfish'in elo puanı magnus carlsen'den aşağı yukarı 600 elo fazla, aslen tam bir canavar) kevgire çeviriyor(100 oyunda 28 galibiyet, 72 beraberlik, 0 yenilgi). vakti olan oyunları incelesin, 5. oyunda 2 piyon, 10. oyunda bir at eksiği olmasına rağmen stockfish'in tahtada gelişimi yok denecek kadar az, bütün majör taşları köşede sıkışmış aciz bir şekilde alphazero'nun kendi şah kanadına yaptığı saldırıları izliyor. 4 saatte dünyanın en güçlü satranç programı unvanına erişmek muazzam bir ileri atılım. bin yıldan uzun süredir bu oyunda uzmanlaşan insanoğlunun rakip olarak dahi karşısına çıkamayacağını hemen belirtelim.

    bu yapay zekanın, kardeşi diyebileceğimiz alphago zero'dan tek farkı var. alphago zero'ya oyunun kurallarıyla birlikte algoritmasına yaratıcıları tarafından alanıyla ilgili çeşitli taktik ve bilgiler yükleniyor. fakat alphazero'ya verilen tek şey oyunun kuralları. yapay zeka, rasgele hamleler yaparak hangi gidiş yollarının en efektif olduğunu belirlediği monte carlo algoritması(monte carlo simülasyonu) kullanıyor ve tüm ihtiyaç duyacağı bütün taktik ve stratejilerinin yer aldığı derin bir nöral ağ yaratıyor. oyun esnasında da saniyede 70 milyon hamle hesaplayan stockfish'e karşılık sadece 80 bin hamle hesaplamasına rağmen aradaki uçurumu sahip olduğu derin nöral ağlarda yer alan stratejiler ile kapatıyor. bir insan gibi düşünüp daha seçici davranıyor kısacası hamleleri hesaplarken.

    bu arada meraklısına not; makalede yer alan verilere göre favori olarak gördüğü açılışları beyazda vezir gambiti ve ingiliz açılışı, siyahta ise caro kann savunması ve fransız savunması şeklindeymiş. reyis resmen e4'le başlamayın diyerek tavsiyesini de ihmal etmiyor.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap