9 entry daha
  • edgar allan poe nin tek romanı. roman 1837 ile 1839 yılları arasında yazılmıştır. bu roman da diğer düzyazı eserleriyle birlikte bütün hikayeleri serisinde 5. ciltte yer alır fakat 211 sayfalık uzunluğuyla kitapta fazla yer bırakmaz. bu kitapta diğer hikayelerin arasında bile daha çok romanı anımsatmaktadır. öyle ki poe nin bölümlere ayrılan* tek yazısıdır. poe bu romanı, arthur gordon pym in ağzından yazmıştır. ayrıca başka hiç bir yazısında bulunmayan bir önsöz bulunur ve önsöz den de önce kitapların arkasında bulunan özet gibisinden ufak bir yazı vardır:

    --- spoiler ---
    "burada; 1827 senesinin haziran ayında, güney denizlerine giden amerikan briği "grampus" un güvertesinde çıkan isyanın ve yapılan korkunç katliamın ayrıntıları yer almaktadır. sağ kurtulanların gemiyi tekrar ele geçirmeleri; geminin batması ve bundan sonra korkunç bir açlık çekmeleri; ingiliz uskunası "jane guy" tarafından kurtarılmaları; bu gemiyle atnlantik okyanusunda kısa bir süre seyahat etmeleri; geminin seksen dördüncü güney enlemindeki bir takımadada saldırıya uğrayıp ele geçirilmesi ve tayfasının öldürülmesi; o korkunç felaketin ardından sağ kalanların daha da güneye gitmeleri ve inanılmaz maceralar yaşayıp keşiflerde bulunmaları anlatılmaktadır."
    poe bu yazısında sıkça kullandığı ve belki de kendisinin de en büyük kabusu olan "diri diri gömülmek" ten bahseder. bir de yine bazı hikayelerinin ana konusunu oluşturan o zamanlar* haritalarda yer almayan yerlerin keşfi de yine bu romanda yer almaktadır.

    --- spoiler ---

    poe nin bu romandan bahsettiği tek mektup:
    "you once wrote in your magazine a sharp critique upon a book of mine -- a very silly book -- pym. had i written a similar criticism upon a book of yours, you feel that you would have been my enemy for life, and you therefore imagine in my bosom a latent hostility towards yourself" (poe to william e. burton, june 1, 1840).
21 entry daha
hesabın var mı? giriş yap