• william poundstone'un "fuji dağını nasıl taşırsınız" adıyla ülkemizde de yayınlanan kitabı. iş görüşmelerinde sorulan bilmece tarzı soruları konu edinen kitapta microsoft mülakat soruları ağırlıklı yer tutuyor. ayrıca kitabın mailbox'ınıza düşen pek çok microsoft hikayesine de kaynaklık ettiği anlaşılıyor.

    fuji dağını nasıl taşırsınız, tıpkı "dünyada kaç piyano akortçusu vardır" (ki orjinali şikago'da kaç piyano akortçusu vardır imiş) gibi microsoft mülakatlarında sorulan sorulardan biri. soruların bir kısmı mantık yürütmeyi gerektirirken (bir jet uçağının ağırlığını tartı kullanmadan hesaplayın) bir bölümü de hileli bir şekilde, verdiğiniz cevabın arkasında durup duramadığınızı anlamak için hazırlanmış. ki mike'la todd'un para sorusu bunlardan biri.

    mike'la todd'un 21 doları vardır. mike'ın parası todd'un parasından 20 dolar fazladır. kimin kaç doları vardır?

    kolay değil mi? ama microsoft soruya küçük bir ekleme yapmış: kesirli sayı kullanamazsınız. bu koşul karşısında, kimi görüşmeciler "20 buçuk" cevabının "aslında kesirli olmadığını" iddia etmiş ve mülakatı yapanları buna iknaya çalışmışlar. ben evde bu soruyu "20 ve 1; todd'un mike yarım dolar borcu vardır" diye cevapladım örneğin ve microsoft mülakatçısıyla "yarım" doların asıl cevapta yer alıp almadığı konusunda hararetli bir tartışmaya giriştim. her ne kadar haklı olduğa inansam da sonradan asp bilmediğim ortaya çıkınca işe alınmadım tabi ki*

    "45 pound ağırlığındaki su dolu bir kovaya 5 pound ağırlığında bir balık atılırsa kovanın ağırlığı ne olur" sorusuna 50 cevabını verenlere de "iyi ama su balığı kaldırmaz mı" denilerek cevaplarını değiştirip değiştirmeyecekleri gözlemlenmiş mesela.

    bir de anektod anlatıp bitireyim. "mikrodalga fırını bilgisayardan kontrol etme imkanı sağlayan bir program geliştiriyoruz. bilgisayarın fırına neler yaptırmasını istersiniz" sorusu sorulan görüşmeci "buzdolabından fırına gitmek varken neden arada fırını çalıştırmak için bilgisayarın başına geçeyim" deyince ve mikrodalga fırının bilgisayar tarafından kontrol edilmesinin mantıklı bir fikir olmadığı yönündeki görüşlerini sürdürünce kendisine "başarılar" dilenip gönderiliyor. bunu "korkunç" insanlar oldukları için yapmıyorlar elbette. istedikleri, önünüze koyulan projeye ne tür katkılar yapabileceğinizi görmek; projenin mantıklı olup olmadığını tartışmak değil. microsoft'la iş görüşmesine gidecekseniz kulağınıza küpe olsun.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap