5 entry daha
  • muhteşem sona sahip bilimkurgu görünümlü macera kitabı.

    pierre boulle hikayenin aklına, bir hayvanat bahçesinde tek başına duran bir şempanzeye bakarken hüzünlenmesiyle geldiğini söylemiştir.

    şimdinin sözde her şeye duyarlı, her şeye muhalefet ve çiçek böcek insanları için de okunup ders alınması gereken tarzda göndermelerle dolu kitap. ince ince işlenmiş, ironilerle dolu, başlı başına bir toplum eleştirisi.

    --- spoiler ---

    soror gezegeninin üst kademesini gorillerin oluşturması ve güçlerini "geçmiş başarıları ve fiziksel avantajlarına" bağlamaları, mutlak iktidarlarını ders kitaplarına işleyerek tüm maymun halkına bunu empoze etmeleri her şeyiyle aşşırı tanıdık.

    bizim zeki ama vakur şempanzelerimizin önünün hep tıkanması, progresif olmalarına izin verilmemesi, hep emir altında çalışıyor olmaları ve kendi gezegenlerini ileri taşıma çabaları ise daha da tanıdık. kitabı okurken şempanzelere en az baş karakterimiz ulysse merou kadar sempati besledim, hallerine üzüldüm.

    yapılan onca biyolojik insan deneyinin de, tüm maymunların köklerine işlemiş intikam duygusuyla anlatılması, yardımsever şempanzelerin bu durumu fark etmesi ama üstün maymun yararı gözeterek neredeyse hiçbir şey yapmaması da kesinlikle çok çarpıcıydı.
    --- spoiler ---
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap