3 entry daha
  • iskandinav edda'sının en eski şiirlerinden olan havamal'den birkaç faydalı mısra:

    "elbise ve silahla, dostlar birbirlerini hoş tutmalıdır; bunu herkes kendi tecrübesiyle bilir. karşılıklı hediye alıp verenler en uzun zaman dost kalırlar, yeter ki işler iyi bir yol tutsun!
    insan, dostu için dost olmalı. hediyeye karşı, hediye vermeli. gülmeyi gülmekle. yalanı hile ile karşılamalı.
    bilirsin ki, güvenilir bir dostun varsa ve bu dostluktan iyi bir netice almak istiyorsan, ruhunu onunkine katmalı, hediye alıp vermeli ve onu sık ziyaret etmelisin.
    fakat şüphelendiğin başka birisi varsa ve iyi bir netice almak istiyorsan, ona güzel sözler söylemeli ama kötü düşünceler beslemeli, yalana hile ile karşılık vermelisin.
    güvenmediğin, hislerinden şüphelendiğin kişi için de durum benzerdir. onun yüzüne gülmeli ama içindekini gizlemelisin: verilen hediyeler alınan hediyelere benzemelidir.
    cömert ve kıymetli kimseler iyi günler yaşarlar. bir şeyden korkmazlar. ama korkak her şeyden ürker; cimri hediye almaktan hep korkar.
    ilahlara çok kurban vermektense onlardan bir şey istememek daha iyidir. verilen bir hediye her zaman karşılığını bekler. hediye vermemek çok fazla harcamaktan daha iyidir."

    marcel mauss'tan aktaran ahmet insel, "armağan sorunsalının açtığı ufuk", içinde jacques t. godbout, armağan dünyası, iletişim yayınları, 2003, istanbul, s.11-12.
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap