9 entry daha
  • sekülerizm, dünya işlerinin akıl ve dünya penceresinden değerlendirilmesi meselesidir. sekülerizmin türkçe karşılığı dünyevileşmedir. niyazi berkes, türkçeye çağdaşlaşma olarak çevirmiştir. seküler görüş, insanları dinlerine, mezheplerine göre ayırmaz. modern avrupa'nın demokratik ve refah toplumu bu seküler ahlak üzerine inşa edilmiştir. bu sayede 400 yıldır, 30 yıl savaşlarından beri (1618-1648) avrupa'da mezhep savaşı görülmez. birinci dünya ve ikinci dünya savaşlarının ardından avrupa, kendi içinde savaşmamayı da öğrendi. 70 yıldır batı avrupa'da bir savaş göremezsiniz. bizde de bunu kemalist cumhuriyet başardı.
    avrupa ile aradaki 300 yıllık farkı cumhuriyet kapatma yolunda büyük bir ilerleme sağlamıştı. bugün ortadoğu coğrafyası 1000 yıllık bir gecikme içinde bulunuyor. umarım ki türkiye bu bataklığa saplanmaz. cumhuriyetin kurucularının yolundan ayrılmaz.
    osmanlı, milliyetçiliğin ve kapitalizmin olmadığı bir çağa aitti. o zamanlar geride kaldı. milliyetçilik ve kapitalizm, seküler bir birleştirici ile hem demokratik toplumu ve hem de refah toplumunu yarattı. buradan hitler ve mussolini gibi arızaların çıktığını unutmadan ve aynı hatalara düşmeden cumhuriyetin kurucularının yolundan gitmeliyiz.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap