8 entry daha
  • akü alırken yeni üretim tarihli olması çok önemlidir. alacağınız akünün üretiminin 3 aydan eski olmaması ideal olanıdır. eğer akünün üretim tarihi 3 ile 6 ay öncesiyse araca takmadan mutlaka kapasitesinin %10'u oranında akım verilerek tam dolu hale geldikten sonra araca takılmalıdır. örneğin akü 60 ah kapasiteye sahipse 6 amper ile akü tam doldurulup öyle araca takılmalıdır. aksi halde şarjı azalmış akü araca takıldığında aracın güçlü dinamosu ile hızlı şarj alır ve akü plakalarında yanıklar oluşur, bunun sonunda akünün kapasitesi ve ömrü ciddi ölçüde düşer. kaliteli olduğuna inanılarak alınan ve herhangi bir elektriksel sorunu olmayan araçta kullanılan birçok akünün 2 yıl civarında ömrünün tamamlamasının en büyük nedeni budur.

    bir arkadaşımın aracına koçtaş'dan 60 ah inci akü almıştırk. tam 6 yılı geçti araç işe git gel 3 km mesafede kullanılan, sık marş yapan ve son iki yılını kış şartlarının çok soğuk yaşandığı bir yerde kullanılan bir araç olmasına rağmen inci akü halen sorunsuz marş yapıyor ve sıkıntısız kullanılmaya devam ediyor.

    son olarak üretim tarihi 1 yıl ve daha eski aküleri kesinlikle satın almayın. piyasada kampanyalı vs diye değerinden aşağıda satılan akülerin birçoğu yatık akülerdir ve ömrünü depoda satış beklerken yemiştir, alırsınız 2 yıl yada biraz sonrasında bozulur kalır.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap