8 entry daha
  • programdaki didiklemelerden biri de narsist insanın psikolojisini değiştiren buluşlar üzerinedir ve bu değişimler çok güzel özetlenir.

    --- spoiler ---

    .. ayrıca bir benzetmeyi, bir metaforu anımsatmak isterim: freud’un da dahil olduğu üç büyük aydınlanmacı, üç büyük düşünür, dünyada üç büyük devrim gerçekleştirmiştir denir. bunlardan birincisi kopernikus’tur. kopernikus 1541’de yaptığı, bir devrimle o zamana kadar inanılan, dünyanın kâinatın merkezi olduğu görüşünü tümüyle değiştirmiş ve yerkürenin dünyadaki uzaydaki sayısız yıldızdan bir tanesi olduğunu, hem de en küçümenlerinden bir tanesi olduğunu kanıtlamıştır. ve bu tabii ki teolojiye, din bilimlerine büyük bir darbe olmuştur. insanın ve dünyanın kutsal kutsallığını yıkan bir darbe. bu darbenin altından kalkmaya çalışılırken, bu kez darwin, insanın, tanrı’nın kutsal yaratığı değil, insanımsı maymundan bir devamı, şempanzelerle insanın ortak bir atadan evrimleştiklerini öngören teorisini ve kitabını, türlerin gelişimi kitabını yayımlamıştır. yeni bir sarsıntı geçirmiştir narsist insan, kendini beğenmiş insan. ardından da bu kez 1900 yılında freud, düşlerin kitabını düş yorumu’nu yazarak, bilinç dışı adını verdiği bir bölümde, bu kez insanın bilinçli dünyasının da gerçekte tamamen kültürel baskı altında, aslında bastırılmış duygularının, içgüdülerinin etkisiyle hareket ettiğini ve bunlara uygun olarak, bilinçli dünyasını hiç de bilinçli olmayan bir kaynaktan ortaya çıkan gerilimlerle motive ettiğini, buluştuğunu belirlemiştir.

    bu üç buluş, insanın dünyadaki yaşamını neredeyse altüst etmiştir. ya da onun yakınlarının söyledikleri bir tanımlamayla; bütün psikolojiyi değiştirmiştir.**

    --- spoiler ---
74 entry daha
hesabın var mı? giriş yap