103 entry daha
  • doğu akdeniz'in en iyi korunmuş antik kentidir. antik yunan döneminde kurulmuş ve en iyi çağını roma imparatorluğu idaresi altında iken yaşamıştır. roma'ya zirve dönemini yaşatan hadrianus, trajan gibi nerva-antonine hanedanı imparatorları bu şehre özel ilgi göstermişler. zaten efes antik kenti'nde bu sebeple imparator hadrianus'a adanmış bir tapınak da var.

    bugün efes antik kenti'nde görülebilen eserlerin çoğu roma döneminden kalma... şehir birkaç kez yer değiştirdiği için yunan, lidya ve helenistik dönemden pek bir şey kalmamış.

    efes antik şehri için en büyük kayıp, en köklü tarihi eser olan artemis tapınağı'ndan geriye pek bir şey kalmamış olması... eğer bu tapınak biraz daha sağlam bir şekilde ayakta kalmış olabilse, efes şöhretine şöhret katardı. ki şimdi de zaten yeterince ünlü...

    artemis tapınağı'na bu kadar önem atfetmemin nedeni, şehir halkının bin yıllar boyunca burayı şehrin ruhani merkezi olarak görmesi ve şehirle ilgili efsanelerde hep bu tapınağın isminin geçmesi... ayakta kalmış olsa, ayasofya kadar çok ilgi odağı olabilirdi.

    efes ile ilgili daha ayrıntılı bir tarih yazısına göz atmak isteyen olursa, resimlerle süslü bu yazıyı kendilerine öneririm.
117 entry daha
hesabın var mı? giriş yap