13 entry daha
  • selam dünlük, merhaba beyim günlük.

    15.08.17 tarihli güncemde mezarcı amcadan(adı kamber) bahsetmiştim. dün akşamüzeri oğlu rıfatı göndermiş: "insannn abey babam seni bekliyor".

    dün akşama kadar toz toprak içindeydim yine, öyle pasaklı gidip evlerini kirletmek fikri cazip gelmedi. eski bir bakır kazana su doldurup bir saate yakin kaynamasini bekledim. fokurdayana dek tezek yaktim.
    yikanmaya bile dermanim yok artik. bazı günlerin aksami kirli kirli yatiyorum. yorgunluk temizlige engel oluyor. sabah o halimle uyandigimda kendimden tiksiniyorum, ilk iş evin önundeki dereye atiyorum pis kendimi. iğreniyorum bazen.

    yıkandiktan sonra evlerinin yolunu tuttum, amelelik ugrasları dısinda giydiğim gömleğim ve iskarpinimle ve anamın geçen bayram gönlünden kopan kumaş pantolunumla. kapiya cikinca güneşin yoklugu ile üstümdekiler mühim biri gibi hissettirdi; inşaat sahibi gibi. karanlık zayıf, çirkin, çelimsiz halime rağmen yakısikli, güçlü hissettirdi. tozdan, kirden arininca bedenen ve fikren bir rahatlama oluyor, bu duygu anlatilmaz benzetilebilir; yüksek yevmiye alinca olusan his gibi. güzel duyguydu vesselam.

    kapidan kafami uzatmamla birlikte görduğüm manzara hosuma gitti. kamber amcalarin evi kerpiçten, iki oda, bir tahta dolap ve oturaklardan mütesekkil. köşede de şömineyi animsatan bir ocaklik var. duman kaplamış evi, yere bir masa atmis kamber bey ince belli çay bardagiyla rakı iciyor. karpuzu da var, özenle kesilmiş kavunun yokluğunda.

    dün eştiğimiz mezar sahipleri merhumu defnettikten sonra kamber amcanin gönlünü doyurmuşlar. rakisini alıp cebine de 250 lira birakmislar. hemencecik; "al 150 lira senin oğlum" dedi suma kokan agziyla.
    yer sofrasina davet etti, ameleye yakisan kibarlikla reddettim; yakişik almazdi.

    dünü böylece bitirdim:
    - yikanmışlık
    - hayatimdaki aldigim en yüksek yevmiye

    yatağima uzaninca biraz düsundum ve utandim. birisi hakki rahmetine kavusuyor ve ben burdan para kazaniyorum. bilemiyorum.

    bugün temizlik imandan gelir lafina hak verdim. dinimin imaninim üstteki kazandigimdan dolayi para oldugunu düşünebilirsiniz ama. bedenen temiz uyanmak çok güzel. güne güzel basladim. anam bugün isyan etmedi. yorganimin kenarini kaldirarak babam tarafindan uyandirildim. rutubeti hissetmedim sabah. daim olsun.

    babam sonbaharin sonunda daralmamak icin kışlık odun toplamaya gitti. ben bir alamancının bahcesi için toprak tasiyacağim bugün, el arabasiyla. baharda da belleme yukümlülügüm olacak galiba. işler iyi.

    aklima geldi, belki başka mevkilerde baska günluklere yazmak nasip olur. olur mu?

    iyi gunler.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap