7 entry daha
  • öncelikle okuması gercekten cok zor bir kitap. ama osmanlı modernleşmesi (özellikle tanzimat) hakkında gerçekten birşeyler öğrenmek istiyorsanız (biraz taraflı olsa da -pozitif anlamda-) başvurabileceğiniz önemli kaynaklardan biridir.
    ilber hoca (cok samimiyiz kendisiyle eheh) bu kitabında modernleşme hareketlerine ve tanzimat aydınlarının girişimlerine ragmen neden osmanlı'da rusyadaki gibi bir modernleşmenin gerçekteşemediğini kitabın birçok yerinde rusya ve car petro ile kıyaslamalar da yaparak oldukca objektif bir şekilde anlatmıştır.

    kitaptan ipucu niteliğinde birkaç alıntı :

    " modern çağın toplumları artık tarihi yaşamayıp , yapıyorlardı. tanzimat aydınları da tutucu yöneticisinden muhalif yazarına kadar çağdaş dünyada varolmak için değişmek ve olaylara yön vermek gerektiğini anlamıştı" (s. 264)

    "19. yüzyıl dünyasının gerektirdiği siyasi ve idari yapıyı kurmak için çabalayan reformcular , çağlarına uygun olmayan bir iktisadi altyapıyı devralmışlardı. bir başka deyişle , dünya görüşleri , uygarlık anlayışları ve devlet gelenekleri arasındaki çelişkili yol , iktisadi engelleri aşamıyordu. geciken osmanlı modernleşmesinin çıkmazı buydu." (s. 227)
28 entry daha
hesabın var mı? giriş yap