5 entry daha
  • game of thrones'ta izlediğimiz 5 kral arasında olan savaşlar silsilesi. diziye göre olanlar sırayla;

    --- spoiler ---

    kazananı joffrey baratheon'un ta kendisidir. otorite boşluğundan dolayı balon greyjoy da pastadan bişeyler kapmıştır. ileride kendisi öldüğü için bu pek anlam ifade etmiyor ama.

    savaş ned stark'ın joffrey'inrobert baratheon'un oğlu olmadığını söylemesiyle başlıyor. üstelik bunu söylerken kralın eli durumunda. ve robert ona joffrey adam olana kadar sen başa geç demiş.

    durum böyleyken joffrey'in tahta geçmesi imkansız. başka varis de olmadığına göre baratheonlardan birisi başa geçecek fakat robert'ın 2 kardeşi var ve ikisi de tahtı istiyor. (bkz: stannis baratheon)(bkz: renly baratheon)

    ned stark stannis'in büyük olduğu için*onun başa geçmesi gerektiğini söyleyip ona kuzgun yollatıyor.

    ned stark stannis gelmeden tahtı joffrey'den dolayısıyla lannister'lardan almak istiyor. ancak kralın şehri o kadar boktan ki hiçbir şey istediği gibi gitmiyor. ned stark krala ihanetten yargılanıyor ve joffrey tarafından idama mahkum ediliyor. krallarının ölümüyle starklar robb starkönderliğinde intikam yeminiyle güneye ilerliyorlar.

    bu arada joffrey tywin lannister'ı kral eli ilan ediyor. lannister'lar da savaşa katılıp robb stark'ı başta önemsemiyorlar ancak robb burada beklenmedik hamle yapıp jaime lannister'ı rehin alıyor. lannisterlar beklemediği yerden şamarı yiyince starkları tehdit olarak görmeye başlıyor. çünkü jaime kral muhafızı ve lannister hanedanı için önemli bir varis. fakat catelyn tarafından serbest bırakılıyor ve adam akıllı bir savaş esiri olarak kullanılamıyor.

    diğer tarafta iki kardeş ordu topluyor. ancak renly sevgilisi tyrell* hanedanından olunca çok daha avantajlı durumda. burada dizinin rolü devreye giriyor ve renly bi çırpıda harcanıp kan büyüsüyle stannis ve melisandretarafından öldürülüyor. koskoca bir ordu da dağılıyor haliyle.

    balon greyjoy ise starkların olmamasından faydalanıp kızını ve oğlunu stark topraklarına saldırmaya yolluyor. (bkz: olduğu kadar)(bkz: bişey yapmadı demesinler) theon greyjoywinterfell'e giriyor ve bu onun sonu oluyor. ölmüyor ama daha kötüsü.

    stannis kralın şehrine saldırıyor. alıyor da neredeyse ancak tywin lannisterve tyrell ordusu yardıma gelince geri çekiliyor ve ordusu da neredeyse yok oluyor.

    starklar önemli bir kuzey beyliği olan karstarkların desteğini kaybediyor. ordu kazanmak umuduyla frey hanedanının kapısına dayanıyor ve robb stark dayısını freylerden bir kızla evlendirmek istiyor. walder frey ile anlaşıyorlar ancak walder frey lannister'lar ile anlaşmayı çoktan yapmış. düğün gecesi walder frey roose bolton ile bir olup robb ve catelyn stark'ı ve beraberindeki bütün stark ordusunu öldürüyor.

    4.sezon gibi savaşlar bitmiş oluyor.
    --- spoiler ---

    bölümleri izleyeli baya oldu kabaca yazdım sıralamada yanlışlık olduysa affola.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap