7 entry daha
  • bir de bunun sebze olanı var. uzman olmamakla birlikte araştırırken karşıma çıkan bazı bilgileri paylaşmak istiyorum.

    solanaceae familyasındaki domates, patates, patlıcan, biber, bamya gibi yenilebilen veya tütün gibi tüttürülebilen sebzelere zehirli alkaloitler içerdikleri için nightshade deniyor. familyada bazıları yenilebilen, bazıları zehirli, bazılarının hem yenilebilen yem zehirli bölümleri olan farklı toksisitelerde 3000'in üzerinde tür var.

    mesela patates glikoalkaloitler (solanine ve chaconine) içeriyor. bunlar bitkinin böceklere karşı kendini korumak için doğasında var olan savunma sisteminin bir parçası. 170 °c'de pişirmek bunları kısmen yok ediyor ama yabani patates veya çiğ patates insanları zehirleyebiliyor. tatlı patates nightshade değil bu arada.

    domates, patates gibi bitkilerin meyve-sebze kısmında değil de bitki kısmında zehir daha konstantre olduğu için kimse domates veya patates yaprağı yemiyor.

    bazı insanlarda hassasiyete/alerjiye neden olduğu için diyetlerinden tamamen nightshade familyasını çıkaranlar da var, aa bunlar zehirliymiş yemeyelim bundan sonra diyenler de var. çoğu zaman olduğu gibi uzmanların hepsi aynı fikirde değil, bazıları sorun yok yiyebilirsiniz diyor, bazıları "dikkat" diyor. herkes kendi vücudunu iyi tanımak, tepkilerini ölçebilmek gibi özelliklere sahip olsa keşke.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap