3 entry daha
  • soren kierkegaard'ın aşık olduğu, nişanlandığı ancak evlenmediği kadın.

    1840'ta, entelektüel gelişiminde ve yazılarında çok önemli mirası olan regine olsen ile nişanlandı. olsen , egemen tutkusuyla, kierkegaard'a baştan çıkarıcı kimliğini kazandıran kadındır.yalnız bu bilinen anlamda bir baştan çıkarıcılık değil, çok daha tinsel bir yapıya sahipti.

    (bkz: regine'ye mektuplar)
    (bkz: hayatımın filozofuna aşk mektupları)
    (bkz: baştan çıkarıcının günlüğü)

    "regine'm

    bu mektup tarih taşımıyor, taşıyamaz da, çünkü içeriğinin özünü bende her an var olan bir duygunun bilinci oluşturuyor. (…)

    saint-martin akşamı saat sekizdeki yokluğum sırasında fredensborg' daydım. dün müydü ya da evvelki gün müydü söyleyemeyeceğim, çünkü bugün diye bir kalkış nok-tam yok benim. arabada beni görenler şaşırıp kalmışlar. biliyorsun eskiden hep yalnız başıma giderdim, ama o zaman üzüntü, kaygı ve melankoli sadık dostlarımdı benim. şimdiyse yolculuk maiyetim daha da küçülmüş durumda. gezintiye çıktığımda senin anınlayım, eve dönünce de sana yönelik özlem dolu bir arzuyla birlikteyim. fredensborg' taysa şu yol arkadaşları birbirlerinin boyunlarına atılırlar ve öpüşürler. ben işte en çok bu anı seviyorum, çünkü bilirsin, ben frendensborg' u sözle anlatılamaz bir an için, yalnızca bir an, ama bana göre paha biçilmez bir an için severim.

    bu mektup tarih taşımadığına göre ve öyleyse, herhangi bir zamanda yazılmış ola-bileceğine göre ne zaman olsa okunabilir ve eğer gece herhangi bir kuşku içini kemirirse o zaman da okuyabilirsin onu, çünkü aslında sana “benimsin” diyebileceğimden bir an bile kuşku duymadım (bu deyişin içine yerleştirdiğim her şeyi biliyorsun. eğer sen-den ayrılmak zorunda kalırsam yaşamının benimle birlikte duracağını sen kendin yaz-mıştın, bunu biliyorsun. ah! izin ver de yaşamına birlikteliğimiz kadar uzun süre ben-de saklı kalsın, çünkü biz yalnız o zaman gerçekten birleşmiş oluruz, bir an bile kuşku-lanmadım bundan. hayır, bunu ruhumun en derin inancıyla yazıyorum ve ben dünya-nın en karanlık, en gizli köşesinde bile sana ait olduğumdan kuşku duymayacağım."
    https://aysenozkaya.wordpress.com/…ineye-mektuplar/
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap