8 entry daha
  • yazdığı kitaplarla, okuma yazma oranı çok düşük olan senegal halkına yeterli düzeyde ulaşamadığını fark edince, sinemanın mesajlarını geniş kitlelere yaymakta daha etkili bir yöntem olabileceğini düşünerek yönetmen olmaya karar veren müthiş bir idealist ve aydındır. lakin benim kendisiyle ilgili bahsedeceğim mevzu başkadır.
    sembene ile ilgili olarak internette kısa bir araştırma yaptığınızda, 1997 yılında ingiltere kraliçesi 2. elizabeth'in özel onur ödülüne layık görüldüğü ancak bu ödülü kraliçenin gözlerinin içine baka baka yaptığı müthiş bir konuşmayla reddettiği bilgisine ulaşırsınız. fakat ne hikmetse -yukarıdaki birkaç giride de yer verilen- söz konusu konuşma ile ilgili internette yabancı dilde hiçbir kaynak bulunmamaktadır. dahası 1997 yılında böyle bir ödül töreninin düzenlendiğine dair de herhangi bir bilgi yoktur. kaldı ki konuşmanın en vurucu kısmında geçen "onlar geldiklerinde ellerinde incil, bizim elimizde topraklarımız vardı. bize, gözlerimizi kapayarak dua etmeyi öğrettiler. gözümüzü açtığımızda ise bizim elimizde incil, onların elinde topraklarımız vardı" şeklindeki sözlerin sahibi de sembene değil kenya'nın ilk devlet başkanı jomo kenyattadır. hülasa edersek bahse konu konuşma, sadece türkiye'de dolaşımda olan bir şehir efsanesinden ibarettir.
    tabii şunu da belirtmekte fayda vardır ki, kraliçe hikayesi bir şehir efsanesi olsa da ousmane sembene'nin gerçek hayat hikayesini okumak, onun senegal hatta afrika kıtası için nasıl büyük bir efsane olduğunu anlamaya yeterlidir.
5 entry daha
hesabın var mı? giriş yap