• çocuk edebiyatının anti-terbiyeci yazarı.

    "çocuk kitapları yazmayı hiç düşünmemiştim. çocuklarımı büyüttüğüm yıllarda evde o kadar sıkılıyordum ki, bir çocuk kitabı resimlemek istedim. ama bunun için önce bir çocuk kitabı gerekliydi. ben de kafamdan bir öykü uydurup yazdım. ancak, kitabın resimlerinden çok öyküsü beğenildi. o zaman ben de resim yapmam, yazarım dedim kendi kendime. işte, o gün bu gündür çocuk kitapları yazıyorum. çoğunlukla haftanın yedi günü sabahtan akşama kadar yazarım. bazen de canım hiç yazmak istemez. ben de oturup kazak örer ve bu arada televizyondaki aptal programları izlerim. ama, onları izledim diye kendimi suçlamamak için, ertesi gün oturur gazetenin birine, televizyondaki programları eleştiren bir yazı yazarım."

    demiştir.

    çok sevilen avusturyalı bir çocuk ve gençlik kitapları yazarı olan nöstlinger, 1936’da viyana’da doğdu. viyana uygulamalı sanatlar akademisi’nde öğrenim gördü. günümüzde yaşamını viyana’da sürdüren nöstlinger, çocuklara ve gençlere yazmanın yanı sıra yetişkinlere de, özellikle viyana lehçesinde şiirler ve öyküler kaleme alıyor. çeşitli gazete ve dergilerle avusturya radyosu için de çalışan bu üretken yazar, aralarında çocuk edebiyatı nobeli ve uluslararası hans-christian-andersen ödülü (1984) de bulunan pek çok ödülün sahibidir. “kim takar salatalık kral’ı” ile 1973’te alman gençlik edebiyatı ödülü’nü kazanmıştır.
    yabancı düşmanlığına karşı etkin bir sosyal örgütlenmeye destek veren nöstlinger, çocuk edebiyatına getirdiği eleştirel sosyal tutumuyla ünlü. genellikle orta halli aile çocuklarının gündelik yaşamlarını ele alan ve bu yaklaşımıyla öncü bir nitelik taşıyan kitaplarında, gerçekçi betimlemelerle işlediği geleneksel aile ve okul kurumlarını esprili bir üslupla eleştiriyor.

    christine nöstlinger’in günışığı kitaplığı tarafından yayımlanan kitapları:
    çocuk roman:
    — kim takar salatalık kral'ı, resimleyen gözde bitir, 2003 (2. baskı).
    — konrad ya da konserve kutusundan çıkan çocuk, resimleyen gözde bitir, 2003(4. baskı).
    — konuk değil başbelası, 2003.
    — lollipop, 2003. (2. baskı).

    genç roman:
    — hadi ama baba!, 2004 (2. baskı)

    (bkz: www.gunisigikitapligi.com)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap